Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två bilar skadade vid brand i Mönsterås. Kvinna till sjukhus efter vildsvinskrock i Nöbbele.
Publicerad 18 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Under natten till fredagen ryckte räddningstjänsten ut till en bilbrand på en parkering vid Idrottsgatan i Mönsterås.

Annons

Larmet om branden kom strax före klockan 03.

– Som jag förstod det hade det spridit sig till ytterligare en bil, säger Johan Sandin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen i region syd uppger senare att även en tredje bil fått skador i lacken. En anmälan om skadegörelse upprättas, men polisen har inte gripit någon misstänkt.

Ingen person skadades vid händelsen.

Sent på torsdagskvällen kom larm om en krock mellan en personbil och ett vildsvin på väg 122.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Nöbbele klockan 22.28. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

Föraren fick föras till sjukhus med ambulans efter att räddningstjänsten gjort ett så kallat ”säkert uttag” genom att klippa upp taket på bilen. Kvinnan ska ha känt nacksmärtor, enligt räddningstjänsten.

Räddningstjänstpersonal från Växjö och Ingelstad var på plats.

Vägen stängdes av och trafiken leddes om på väg 843 och 844.

Sverige

Annons

En explosion har inträffat utomhus vid ett flerfamiljshus i Kålltorp i Göteborg. Larmet om smällen kom efter klockan 23.

– Det är källarfönster som är krossade av explosionen, säger Niclas Fogelqwist vid räddningstjänsten, till Göteborgs-Posten.

Platsen har spärrats av och polisen arbetar med att tala med vittnen och försäkra sig om att inget ligger kvar odetonerat i området.

– Med de uppgifter som de som ringde in lämnade är vi tämligen säkra på att det har varit en rejäl smäll, men sen är frågan vad som har smällt. Men en smäll har det varit, det råder ingen tvekan om, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen region Väst, till tidningen.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i explosionen. (TT)

En buss fullastad med omkring 60 ungdomar har kört av vägen på E4 i centrala Sundsvall, enligt polisen. Bussen ligger på sidan i ett dike.

Enligt räddningstjänsten var det en grupp cheerleaders som var på väg söderut till en tävling när bussen av okänd anledning körde av vägen. Larmet om olyckan kom klockan 04.31.

Tre personer är förda till sjukhus med lindriga skador.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis arbetar på olycksplatsen. Bärgningsarbetet pågår fortfarande.

Föraren av bussen misstänks för vårdslöshet i trafik och bussen är tagen i beslag. (TT)

Annons

Möbeljätten Ikea planerar att öppna sina första butiker i Sydamerika och har skrivit på ett samarbetsavtal med chilenska Falabella.

Därmed expanderar Ikea till en ny kontinent. Åtminstone nio butiker i Chile, Colombia och Peru planeras under en tioårsperiod, vid sidan av nätförsäljning i de tre länderna, uppger Inter Ikea i ett pressmeddelande.

Ikeas första sydamerikanska varuhus öppnas enligt planerna i den chilenska huvudstaden Santiago i slutet av 2020. Näst på tur är Perus huvudstad Lima och Colombias huvudstad Bogotá.

Totalt finns i dag 418 Ikea-butiker i 49 länder. (TT)

Världen

Minst fyra människor har dödats i nordöstra Nigeria i ett självmordsdåd vid en utomhusmoské.

Självmordsbombaren misstänks komma från terrorrörelsen Boko Haram och hade gömt sig bland bedjande i moskén som ligger i ett av lägren för internflyktingar i staden Dikwa, nio mil utanför delstaten Bornos huvudstad Maiduguri.

Dådet inträffade tidigt på torsdagsmorgonen, enligt militären och företrädare för lägret. 15 personer skadades. (TT)

Japanska tåg är världsberömda för sin punktlighet, men ibland går det fel. JR West har bett om ursäkt sedan ett av bolagets tåg lämnat stationen 25 sekunder för tidigt.

Enligt Japan Today trodde konduktören att tåget på stationen i Notogawa i Shigadistriktet skulle avgå 07.11 i stället för den planerade avgången 07.12 en fredagsmorgon. Efter att ha stängt tågdörrarna insåg han sitt misstag. Men när han tittade ut på plattformen såg han inte till några passagerare utan lät tåget rulla iväg, 25 sekunder för tidigt.

Men det visade sig att det fanns några som skulle med tåget, och en av dem klagade hos en tågvärd. I ett pressmeddelande ber tågoperatören om ursäkt och säger att "de betydande besvärligheter som vi orsakat våra kunder var verkligen oförlåtliga". (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons