Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Det har varit en lugn natt i Småland, enligt polisen.

Småland

Två män i 40-årsåldern har gripits under natten efter att personal på ett äldreboende i Norrliden sett dem och ringt polisen.

– När polisen kommer dit springer två personer ut i skogen, säger Catarina Brandt, inre befäl på polisen i Kalmar.

Det var personalen på ett nybyggt äldreboende i Norrliden, som under natten såg två personer röra sig och bära på saker vid det gamla äldre boendet i närheten, som håller på att rivas.

Polisen letar på platsen och hittar då en av personerna, som grips. Männen har även en bil som är full med koppar som polisen beslagtar.

– Medan de väntar på bärgare så går den ena polisen omkring och kollar lite och snubblar i princip på nummer två som ligger på marken och har gömt sig, säger Catarina Brandt.

Båda männen är misstänkta för stöld och en av dem har även anhållits av åklagare, den andra har inte kunnat förhöras.

Vid 22.30-tiden på söndagskvällen inträffade en singelolycka mellan Tingsryd och Linneryd.

Det handlar om en skåpbil som har kört av vägen, på en mindre skogsväg. Skåpbilen har enligt räddningstjänsten kört ner några stolpar till en hage och kört fast på en sten, som den inte kom loss från.

Räddningstjänsten lämnade snabbt över ärendet till polisen. Det finns inga uppgifter om skadade.

Vid midnatt inträffade en viltolycka med en älg i Smålandsstenar. De två personer som fanns i bilen körs med ambulans till sjukhus med nacksmärtor.

En man är allvarligt skadad efter en singelolycka i Mullsjö. Bilen har av okänd anledning kört av vägen. Mannen hade smärtor i rygg och nacke och fördes med ambulans till sjukhus.

Sverige

Flera personer har evakuerats vid en brand i ett gavelradhus i Järfälla. Larmet kom strax efter klockan 01.30.

– Branden är inte under kontroll, vi försöker begränsa spridningen, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, efter klockan 03.30.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

– I den delen där det brinner är alla ute och sedan har polisen även evakuerat resten av radhuslängan, säger Jesper Vestling.

Räddningstjänsten räknar med att fortsätta släckningsarbetet fram till morgontimmarna. Det finns enligt polisen tecken på att branden kan vara anlagd.

– Den polisiära insatsledaren har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand, Christian Tollan, RLC-befäl vid polisregion Stockholm. (TT)

En död person har hittats på havsbottnen vid Ljusterö i Stockholms skärgård. Tidigare under kvällen rapporterades en man försvunnen från ön och söktes av polis och räddningstjänstens dykare.

– Man har hittat en kropp på havsbottnen i samband med dykning i området där han försvann, och man utgår från att det är den här personen, säger Christian Tollan, RLC-befäl vid polisregion Stockholm, till TT.

Sökinsatsen efter den försvunne mannen har avslutats.

Polisen misstänker inget brott utan utgår från att det handlar om en olyckshändelse. (TT)

Världen

41-årige högermannen Iván Duque blir Colombias yngste president sedan 1800-talet. Men valresultatet sätter frågetecken för fredsprocessen.

Duque fick drygt 54 procent i söndagens val, mot knappt 42 procent för vänsterrivalen Gustavo Petro, enligt preliminära siffror i colombianska medier.

En profilfråga för Duque är att ändra på fredsavtalet med gerillan Farc från 2016. Han vill exempelvis ha hårdare straff för brott begångna i kriget. (TT)

Flera dödsoffer rapporteras i en jordbävning nära Osaka i Japan.

Japanska medier uppger bland annat att en nioårig flicka dödats av en kollapsande vägg i en simanläggning norr om Osaka.

Skalvets magnitud uppmättes av olika myndigheter till mellan 5,3 och 5,9. Det inträffade vid 8-tiden på måndagsmorgonen lokal tid, 01 på natten svensk tid. Flera järnvägslinjer stoppades mitt i morgonrusningen. (TT)

EU och Australiens regering har nu lanserat förhandlingarna om ett handelsavtal.

"Jag ser fram emot att lägga till Australien till vår ständigt växande grupp av likasinnade handelspartners", säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, på plats i den australiska huvudstaden Canberra, enligt ett pressmeddelande.

"Resultatet av våra förhandlingar kommer att vara ett avtal som ger tydliga fördelar för både EU och Australien. Det kommer att öka de ekonomiska möjligheterna för företag, både stora och små, och skapa jobb", säger hon.

De formella förhandlingarna inleds i Bryssel 2–6 juli.

– Det är en möjlighet för oss att skicka en väldigt kraftfull signal till världen att Australia och EU vill arbeta för en öppen handel och fria marknader och transparenta regler, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop till SBS News.

Malmström kommer i veckan även att åka till Wellington för att lansera förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland. (TT)