Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Polisen rapporterar att det har varit en lugn natt i Kronobergs län.
Publicerad 26 juni 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

Räddningstjänst har jobbat med eftersläckning under natten efter en skogsbrand öster om Ryssby, mellan Alvesta och Ljungby. Larmet om skogsbranden kom vid 17 på måndagen och det var ett område på ungefär 100 gånger 200 meter som brann.

Annons

Det brinner i ett ventilationsrör på Södra cell i Mönsterås bruk. Larmet om branden kom vid klockan 04 på tisdagsmorgonen.

– Det var en mindre brand utanför som de har släckt ner, säger Johan Sandin, inre befäl på räddningstjänsten.

Dock brinner det fortfarande i ett rörsystem som innehåller barkpulver.

– Det är ju en lång kanal så de jobbar med hävare och skärsläckare för att komma igenom och komma åt den delen där det brinner, säger Johan Sandin.

Det är oklart om det finns spridningsrisk till resten av byggnaden. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar flera timmar framöver.

Enligt SOS är räddningstjänsten på plats med fem enheter.

En lärare i Jönköpings kommun får sparken sedan det upptäckts att han förfalskat sin lärarlegitimation, rapporterar SR P4 Jönköping.

Förfalskningen upptäcktes när mannens anställning skulle förnyas. Skolan tyckte då att examensintyget såg konstigt ut och tittade närmare på det.

– Det är naturligtvis allvarligt. Sedan vi fick kännedom om det här jobbar han inte längre kvar hos oss, säger David Norrfjärd, grundskolechef i Jönköpings kommun.

Mannen har polisanmälts av kommunen. Han har inte varit med och betygsatt några elever. (TT)

Annons

Sverige

En lärare i Jönköpings kommun får sparken sedan det upptäckts att han förfalskat sin lärarlegitimation, rapporterar SR P4 Jönköping.

Förfalskningen upptäcktes när mannens anställning skulle förnyas. Skolan tyckte då att examensintyget såg konstigt ut och tittade närmare på det.

– Det är naturligtvis allvarligt. Sedan vi fick kännedom om det här jobbar han inte längre kvar hos oss, säger David Norrfjärd, grundskolechef i Jönköpings kommun.

Mannen har polisanmälts av kommunen. Han har inte varit med och betygsatt några elever.

Naturvårdsverket vill att Mark- och miljödomstolen återkallar tillståndet för gruvan i Kaunisvaara i Pajala, rapporterar lokala medier.

Gruvbolaget Kaunis Iron planerar att starta verksamheten i gruvan den 18 juli.

– Det vi kan säga i nuläget är att vi är lite förvånade över att det kommer nu, åtta år efter att tillståndet beviljades. Därutöver kommer vi självklart att analysera innehållet och få återkomma med vidare besked, säger platschefen Åsa Allan till P4 Norrbotten.

Enligt Naturvårdsverket är tillståndet för gruvan otydligt. Myndigheten menar att gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt.

– Det blir en process nu i Mark- och miljödomstolen. Det är möjligt att det blir en förhandling, men det är domstolen som styr processen, säger Frida Rudsander, chef för Miljöskyddsenheten vid Naturvårdsverket, till NSD.

Annons

Kaunis Iron har tidigare flaggat för att bolaget på sikt vill ansöka om ett nytt miljöstillstånd.

Järnmalmsgruvan var i produktion 2012–2014, därefter försattes gruvbolaget Northland Resources i konkurs. (TT)

Världen

Två israeliska robotar har träffat mål i ett område i närheten av Damaskus internationella flygplats, rapporterar syriska statliga medier, inledningsvis utan ytterligare detaljer.

Enligt Rami Abdel Rahman vid oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) träffade robotarna Hizbollahs vapenlager nära flygplatsen.

Attacken kom klockan 01 lokal tid, vid midnatt svensk tid, "utan att orsaka enorma explosioner", enligt Rami Abdel Rahman.

SOHR uppger att syriska luftförsvarssystemet "misslyckats med att hejda robotarna". (TT)

USA:s president Donald Trump är "förvånad" över Harley-Davidsons beslut att flytta en del av sin motorcykeltillverkning till andra länder. Syftet med flytten är att undvika de strafftullar som EU har beslutat att införa på vissa USA-tillverkade varor. Flytten avser just de motorcyklar som ska gå på export till EU.

"Förvånad över att Harley-Davidson, av alla företag, skulle bli först med att vifta med den vita flaggan", skriver Trump på Twitter.

"Jag har kämpat hårt för dem och i slutändan kommer de inte att betala avgifterna när de säljer till EU, som har skadat vår handel rejält med 151 miljarder dollar. Tullarna är bara en Harley-ursäkt – ha tålamod!"

Annons

EU:s höjda tullar på amerikanska varor är ett svar på USA:s president Donalds Trumps beslut att införa strafftullar på stål och aluminium från EU, Kanada och Mexiko. Tullavgiften på Harley-Davidsons motorcyklar har höjts från 6 till 31 procent. (TT)

Roy Andersson och Ruben Östlund har bjudits in som nya medlemmar i Oscarsakademin tillsammans med andra svenskar.

Totalt har 928 nya medlemmar från 59 länder bjudits in, enligt listan som lagts ut av Oscarsakademin.

Ruben Östlund fick gå tomhänt från Oscarsgalan i år när hans "The square" var nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Men nu är han en av tio personer som får dubbla inbjudningar från Oscarsakademin och får välja om han vill vara med som regissör eller manusförfattare.

Roy Andersson bjuds in som manusförfattare. 2015 var hans "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" det svenska Oscarsbidraget, och 2007 hans "Du levande".

Oscarsakademin försöker också öka mångfalden efter år av kritik. 49 procent av de inbjudna är kvinnor. Om alla tackar ja kommer antalet kvinnliga medlemmar stiga till 31 procent jämfört med dagens 28 procent, enligt Oscarsakademin. Andelen icke-vita kommer att öka till 16 procent från dagens 13 procent.

Bland övriga som fått inbjudan 2018 finns "Girls trip"-stjärnan Tiffany Haddish, Kumail Nanjiani och Emily V Gordon som varit med och skrivit "The big sick" och komikern och skådespelaren Dave Chappelle. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons