Annons
Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Publicerad 20 juli 2018

Sverige

En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis under natten mot fredag.

Annons

Två poliser och en läkare var i mannens hem i Norrköping vid 2-tiden på natten, när mannen gick till attack. Polisen säger att man handlat i nödvärn.

Sjukvården hade begärt en läkarundersökning och att polisen skulle närvara för så kallad handräckning

– Det är inte ovanligt med handräckningsärenden. I det här fallet skulle det ske en läkarundersökning i hemmet, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen.

På plats uppstår en situation där en av poliserna avlossar sitt vapen och mannen skjuts till döds.

Platsen är nu avspärrad för teknisk undersökning och rättsläkare är på plats för att titta på om de uppgifter som polisen lämnat stämmer.

Två förundersökningar har inletts.

– Man kommer dels att utvärdera polisens agerande, och då blir det ur aspekten tjänstefel. Men eftersom det är en nödvärnssituation ska man även undersöka den avlidnes agerande. Där är rubriceringen försök till mord, säger Mikael Ehne. (TT)

En brand bröt på torsdagskvällen ut i ett flerfamiljshus i Rinkeby i norra Stockholm, skriver Aftonbladet.

– Det är en lägenhet som börjat brinna och elden har spridit sig till taket. Det brinner rejält, säger Josef Gustafsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till tidningen.

Flera ambulanser skickades till platsen, men ingen person ska ha skadats.

Annons

Larmet kom klockan 23.32 på torsdagskvällen. Under natten kom uppgifter om att branden skulle vara släckt, men det tillbakavisas av räddningstjänsten.

– Det brinner för fullt på taket, vi kommer att vara där flera timmar till, säger Ulf Blomqvist, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till Aftonbladet.

Polisen uppger för tidningen att en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts. (TT)

Världen

Ett nära hundra år gammalt ångrör, isolerat med asbest, exploderade på Manhattan på torsdagen, rapporterar medier i New York. En gejser av varmt vatten med det cancerframkallande ämnet sprutade 25 meter upp i luften. Det kraftiga trycket drog med sig jord, sten och asfaltsbitar.

Fem personer blev lindrigt skadade och 49 byggnader fick evakueras. Myndigheter sade att händelsen inte ska utgöra någon större hälsorisk för allmänheten, men uppmanade människor som kan fått asbest på sig att omedelbart ta av sig sina kläder och gå hem och duscha.

Borgmästare Bill de Blasio sade åtta timmar efter explosionen att luften klarnade relativt snabbt, men att det kommer att ta dagar att tvätta av omgivande byggnader. (TT)

Den berömde brasilianske plastikkirurgen Denis Furtado, mer känd som "dr Bumbum" (doktor Rumpa), har gripits, efter att ha gömt sig efter en patients död.

Lilian Calixto, en 46-årig bankchef, avled den gångna helgen sedan Furtado gett henne injektioner med syftet att förstora hennes skinkor.

Furtado hittades enligt polisen tillsammans med sin mamma i Barra de Tijuca i Rio de Janeiro. Han uppges beskriva Calixtos död som en olyckshändelse. (TT)

Linus DahlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons