Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil brann på riksväg 25.
Och brand under kraftledning i Kalmar.
Det här hände lokalt och i omvärlden medan du sov.
Publicerad 23 juli 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i terrängen i norra Kalmar under natten till måndagen.

Annons

– Det började med lågor som stod under kraftledningen. De var ganska höga, säger Jakobine Fredrikskov, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Vänskapens väg klockan 03.16. Räddningstjänstpersonal åkte till platsen där en yta på cirka 100 gånger 30 meter ska ha brunnit.

– De fick kontroll över lågorna och ringade in området. Nu är det under kontroll och det pågår eftersläckningsarbete, säger Jakobine Fredrikskov strax före klockan 05.30.

Det är oklart hur branden startat. Ingen person ska ha skadats och inte heller ledningen.

Polisen var också på plats och har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Men ingen person har gripits som misstänkt.

Räddningstjänsten ryckte även ut och släckte en bil som började brinna under färd på riksväg 25 väster om Nybro.

– Bilen är precis släckt. Hela fronten är utbrunnen, säger Per Persson, insatsledare, klockan 00.30.

Branden inträffade vid korsningen mellan riksväg 25 och väg 120, nära Örsjö. Larmet kom strax före midnatt.

I bilen fanns två personer som kunde ta sig ur den. De ska ha klarat sig utan skador, enligt räddningstjänsten.

– Det är en nyare bil som av okänd anledning har börjat brinna. Man har känt att det börjat lukta och att bilen börjat gå dåligt. Det börjar ryka och när de stannar slår det ut lågor och de försöker släcka med pulversläckare, men den brinner för kraftigt. När vi kommer dit är bilen helt övertänd, säger Persson.

Annons

Bilen behövde bärgas från platsen.

Sverige

På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län.

– De har kommit fram hit och varit ute i terräng och rekat, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, till TT under natten.

Den polska enheten, som färdats genom landet från skånska Trelleborg sedan lördagsförmiddagen och mötts av hejarop från folk på vägen, kommer att stanna i Sverige i en vecka till att börja med. (TT)

Världen

En person har dödats i en skottlossning i Greektown i Toronto, Kanada. Minst fjorton personer, bland dem ett barn, har skadats. Barnet är enligt polisen en nioårig flicka. Hon är allvarligt skadad.

Det är oklart hur allvarligt skadade de övriga offren är.

Polisen uppger på Twitter att gärningsmannen är död. Enligt flera medier har polisen uppgett att han skjutit sig själv.

Enligt vittnen avfyrade en svartklädd man mellan 15 och 20 skott. Polisen säger att han var beväpnad med en pistol.

Annons

Larmet om händelsen kom strax efter klockan 22 på söndagskvällen lokal tid. Flera kvarter runt platsen har spärrats av. (TT)

Minst 25 personer har skadats vid ett jordskalv i sydöstra Iran, bara en dag efter att ett annat skalv skadat närmare 300 människor i landets västra delar, rapporterar iranska medier.

– Fram till nu har 25 personer rapporterats skadade när de flydde efter jordbävningen, och de har förts till sjukhus i staden Kerman, säger Majid Saeedi vid den lokala krismyndigheten till iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Räddningsinsatser är på väg till 40 byar i området. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons