Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Terrängbrand väster om Nybro efter blixtnedslag. Man anhållen för misshandel i Växjö.
Publicerad 31 juli 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Det ska ha börjat brinna i terrängen vid Norketorp väster om Nybro efter ett blixtnedslag på natten till tisdagen.

Annons

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 00.20. Räddningstjänst åkte till branden.

– Vi har tagit oss fram till den. Det rör sig om fem till tio kvadratmeter som har brunnit i otillgänglig terräng, det var svårt att få fram slang och vatten ut till platsen där det var tät skog. Branden har uppstått som ett resultat av ett blixtnedslag, säger Bengt Sigmer, yttre befäl vid räddningstjänsten i Nybro.

Personal från Nybro och Orrefors arbetade med släckning och fick branden under kontroll och släckt.

En man i 40-årsåldern greps vid 02.30-tiden misstänkt för försök till ett lägenhetsinbrott i Västervik. Och några timmar tidigare, mellan klockan 20 och 22, ska en lägenhet på en annan plats i Västervik ha utsatts för inbrott.

– Någon har tagit sig in genom ett fönster och tillgripit gods, säger Matilda Johanson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Ett tv-spel och datorer ska ha stulits. Det är oklart om händelserna har ett samband.

Och i Gamleby greps en man vid 00.30-tiden misstänkt för olaga hot. Han ska ha hotat två andra män.

Kronoberg

En man i 45-årsåldern har gripits misstänkt för brott i nära relation.

Mannen greps i Växjö vid 22-tiden på måndagskvällen. Han misstänks ha misshandlat en kvinna som han har en nära relation med.

Annons

Mannen anhölls senare. Kvinnan behövde inte föras till sjukhus, enligt polisen.

Sverige

Polisen har ännu ingen misstänkt i vad som beskrivs som en överfallsvåldtäkt på en äldre kvinna i västra Sverige.

Kvinnan slog själv larm efter händelsen, som ägde rum under måndagen vid ett skogsparti i en kommun i Västsverige, enligt GT. Polisen är relativt tystlåten.

– Det pågår en undersökning av en plats på grund av ett brott som har begåtts där, en misstänkt våldtäkt. På grund av att ärendet är känsligt kommer jag inte säga mer om det i dag, säger presstalesperson Peter Adlersson enligt GP.

Kvinnan har förts till sjukhus, där polisen har kontakt med henne.

– Vi hör målsägande om händelsen nu, säger Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare, enligt GP sent måndag kväll. (TT)

Världen

Minst tio personer dödades när en sprängladdning detonerade i en minibuss i södra Filippinerna då fordonet stoppades av militären för kontroll. Bland de döda finns minst fyra civila.

Enligt lokala myndigheter kan det handla om en attack från grupper med kopplingar till terrorgruppen IS (Islamiska staten). Dådet inträffade på ön Basilan, ett fäste för terrorgruppen Abu Sayyaf.

Annons

Bilbomber är ovanligt i södra Filippinerna, trots årtionden av våld. (TT)

Deltagandet var högt vid det zimbabwiska valet på måndagen, det första i landet sedan Robert Mugabes avgång i fjol. Enligt valkommissionens ordförande Priscilla Chigumba har cirka 75 procent av de röstberättigade deltagit, fler än vid det senaste valet 2013.

– Det är vår uppfattning att det höga valdeltagandet är en indikation på att gedigna valkampanjer har riktats till en mottaglig väljarkår, säger Chigumba.

Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa utmanas om presidentposten i första hand av Nelson Chamisa, en advokat och präst som hoppas bli Zimbabwes yngste ledare. (TT)

Över 500 personer som efter ett skalv suttit fast i nationalparken Mount Rinjani i Indonesien har förts i säkerhet, uppger myndigheterna.

– 543 bergsvandrare och deras guider har evakuerats, de kom fram i går kväll, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheterna.

– Det finns sex personer kvar. De mår alla bra och säkra.

Minst 16 personer fick sätta livet till i det skalv som drabbade den indonesiska turistön Lombok i söndags och hade en magnitud på 6,5. Tusentals byggnader förstördes i samband med skalvet som även utlöste jordskred.

Öriket Indonesien ligger längs den så kallade Eldringen, ett område med hög seismisk aktivitet och många vulkaner. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons