Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Flera bilbränder i Uppsala. Kraftigt jordskalv i Venezuela.
Publicerad 22 augusti 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Polis och räddningstjänst fick larm om flera bilbränder i Uppsala under natten mot onsdag, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

Annons

Det första larmet kom före klockan 23 då flera bilar och en lätt lastbil brann på en parkering vid Kvarntorget. Senare under natten har det även kommit larm om bränder i Nyby och Flogsta.

– Vi har ett gott samarbete med polisen, som säkrar områdena åt oss. Men det är väldigt resurskrävande för både dem och oss och vi måste köra skytteltrafik hela tiden, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral till SVT.

Enligt polisen handlar det om sju olika anlagda bränder. Ingen person är gripen och alla bränder är släckta. (TT)

Världen

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 har drabbat Venezuelas norra kust i ett område med många fattiga fiskesamhällen.

Det finns inledningsvis inga uppgifter om att människor skadats.

Skalvet hade sitt centrum 3,8 mil sydväst om staden Carúpano, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Flera byggnader i huvudstaden Caracas, som ligger tiotals mil väster om skalvets centrum, har evakuerats och skalvet rapporteras ha känts så långt bort som Colombias huvudstad Bogotá och strömmen bröts i delar av Trinidad och Tobago.

Skalvet är ett av landets kraftigaste någonsin och kom vid klockan 17.30 lokal tid. (TT)

Öriket Vanuatu har drabbats av en jordbävning med magnituden 6,7, uppger USA:s geologiska institut USGS. Skalvet inträffade på tre mils djup med centrum nära den norra delen av ön Ambrym. Den närmaste staden, Lakatoro, ligger 7,8 mil bort.

Annons

Ingen tsunamivarning har utfärdats och det finns inga uppgifter om skador.

De runt 280 000 invånarna i Vanuatu bor på 65 öar och landet ses som ett av de mest katastrofdrabbade i världen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons