Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra gripna för stöld hos bilfirma i Växjö. Verktyg stals vid företagsinbrott i Oskarshamn.

Kronoberg

Bilföretaget Atteviks i Växjö utsattes för en stöld under natten till fredagen. Det var vid 02-tiden som väktare larmade polisen.

– De ser ett par personer inne på området, säger Emir Bajric, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polis åkte till platsen och kunde tillsammans med väktare gripa tre män innanför och nära det inhägnade företagsområdet.

– Det visade sig att det var en fjärde person med som sprang från platsen. Men han grips en stund senare, säger Bajric.

De fyra, som är män i åldern 18 till 23 år, misstänks för stöld av så kallad led-belysning.

– En bil hade två stycken. De hade skruvat av den ena och var på väg att skruva bort den andra när vi kom dit. De är fortfarande gripna. Vi håller förhör med dem och har inte varit i kontakt med åklagare än, säger Emir Bajric strax före klockan 05.

Tågtrafiken genom Älmhult stoppades sent på torsdagskvällen. Detta på grund av att en kontaktledning rivits ner.

Stoppet inträffade klockan 23.15 och beräknades vara till klockan 07 på fredagsmorgonen, enligt Skånetrafiken.

Kalmar län

Sent på torsdagskvällen gick inbrottslarmet hos företaget Cramo i Oskarshamn.

Det var vid klockan 22.45 som väktare var på plats, efter att larmet gått, och tillkallade polis.

– Det var inga gärningsmän kvar, säger Anette Norrsén, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Verktyg ska ha stulits. Den senaste tiden har det skett vid flera tillfällen och det är inte första gången just Cramo drabbas.

Strax efter klockan 23 på torsdagskvällen kom larm om en olycka med motorcykel mellan E22 och Norrtorn i Oskarshamn.

Polis åkte till platsen där en man ska ha kört omkull med fordonet och sedan stuckit därifrån. Mannen kunde dock kontrolleras och togs med för provtagning misstänkt för rattfylleri.

Sverige

Det började brinna i en idrottshall vid Ekhagsskolan i Dals Långed i Bengtsfors kommun sent på torsdagskvällen. På morgonen brinner det fortfarande och hallen kommer att bli helt förstörd, enligt räddningstjänsten.

Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus eftersom röken är giftig då det är plast och isolering som brinner.

– Vår inriktning är framförallt att skydda närliggande byggnader. Huvudbyggnaden på låg- och mellanstadieskolan är bara cirka 15 meter bort från sporthallen. Men sporthallen och tillhörande omklädningsrum och förråd är totalförstört och brinner för fullt, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors kommun på fredagsmorgonen.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid branden.

Skolan kommer att vara stängd under fredagen. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Världen

Arbetet fortsätter för att hitta fler överlevande efter ett jordskred i Japan som orsakats av ett kraftigt jordskalv.

16 personer har rapporterats döda och ytterligare runt 26 saknas i den lilla staden Atsuma i landets norra delar, där många bostadshus förstördes när en bergssluttning gav vika i skalvet.

– Vi har hört att det fortfarande finns människor som sitter fast under leran, så vi har jobbat dygnet runt men det har varit svårt att rädda dem, säger en i räddningsmanskapet till public service-bolaget NHK.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att hitta dem snabbt, säger han. (TT)

Ett jordskalv med magnituden 6,2 har drabbat ett glesbefolkat område i centrala Ecuador. Skalvet hade sitt centrum på drygt nio mils djup efter klockan 21 på torsdagskvällen lokal tid, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Skalvet kändes i huvudstaden Quito och i flera andra delar av landet, men inledningsvis kom inga rapporter om personskador.

2016 drabbade ett skalv med magnituden 7,8 landet. Då dödades 673 människor och runt 6 000 skadades. (TT)

Kvarlevor efter minst 166 människor har hittats i en massgrav i delstaten Veracruz i östra Mexiko, uppger delstatsåklagare Jorge Winckler. Det är en av de största massgravarna som har hittats i landet.

Graven finns i delstaten Veracruz centrala delar, men myndigheterna går av säkerhetsskäl inte ut med den exakta platsen, säger Winckler.

Utredare har hittat 200 klädesplagg, 144 id-kort och andra personliga tillhörigheter sedan arbetet inleddes den 8 augusti. Enligt analyser handlar det om minst 32 stycken separata gravar som är minst två år gamla.

Delstaten Veracruz, där hamnstaden med samma namn ligger, har en historia av korrupt politik och våldsamma konflikter mellan drogkarteller. (TT)