Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen utreder misstänkt mordbrand efter en händelse i Ljungby. Misshandel i Växjö.

Kronoberg

Under natten till söndagen brann det i ett flerfamiljshus vid Villagatan i Ljungby.

Larmet kom strax före klockan 03.30. Räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.

Branden ska ha startat i anslutning till en lägenhet och var släckt redan klockan 03.37, enligt SOS Alarms händelseinformation, som uppger att en person förts till sjukhus med ambulans.

När polisen gjorde kontroll visade det sig att brandorsaken troligtvis är att någon tänkt eld på en dörr. Polisen har gjort en anmälan om misstänkt mordbrand.

Vid 01-tiden kördes en bil en bra bit in skogen vid Hovshaga i Växjö.

Avåkningen skedde vid korsningen Fritidsvägen/Arabygatan. Föraren, som inte ska ha skadats fysiskt, var kvar när polis kom till platsen.

En anmälan har upprättats om vårdslöshet i trafik.

Räddningstjänst och ambulans var inte på plats.

Vid 22-tiden på lördagskvällen ska en 16-årig kille ha blivit misshandlad utomhus på Sandsbro.

Gärningspersonen är okänd på natten till söndagen.

Den utsatte ska ha sökt sjukvård på egen hand, enligt polisen.

Sverige

En man som greps i Årjäng på natten till söndagen ska ha låtsats vara polis.

– En patrull hade fått tips om att en fejkad civil polisbil åkte runt och stoppade folk. Alltså inte någon av våra egna, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Det var vid klockan 00.15 som polisen fick kännedom om saken. En man i 25-årsåldern greps och bilen har tagits i beslag.

– I bilen har man hittat en väska med diverse attiraljer som har tagits i beslag, säger Materne.

Det handlar om en soft air gun, en signalpistol med patroner, en batong, pepparsprej och en bärbar Rakel-enhet (kommunikationssystem som bland annat polisen använder).

Brottsrubriceringarna är grovt föregivande av allmän ställning och brott mot vapenlagen.

– Åklagare fattade beslut om frigivande vid klockan 03.30, säger Jan Materne.

Den person som kontaktade polisen om saken ska ha blivit stoppad en person som körde bilen i Säffle i början av september.

Det VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som på lördagskvällen utfärdades i samband med en brand i en fabrikslokal i Färgelanda norr om Uddevalla har dragits tillbaka.

Enligt P4 Väst är det en byggnad där man arbetar med plaståtervinning som brinner. Larmet kom vid 21-tiden på lördagskvällen.

– Det är fyra–fem fordon kvar, så arbetet kommer nog att pågå ett tag, säger Michael Sivenbring på SOS Alarm till TT strax efter klockan 01.

Till P4 Väst säger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap, att man räknar med att räddningstjänsten kommer att vara kvar till morgonen.

– Det kan vara problematiskt, i och med att det kan vara svårt att släcka all den här plasten. Man kan behöva vända på den med maskiner för att komma åt och göra en ordentlig släckning, säger Benny Gustavsson till radion.

Tidigare under kvällen varnades boende i närheten på grund av kraftig rökutveckling och det fanns en risk att elden skulle sprida sig.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med branden. (TT)

Världen

"Florence" håller knappt promenadfart när ovädret nu fortsätter inåt land i USA – och snart kovänder mot New York.

Men det är i North och South Carolina faran nu ökar, i takt med stigande vattennivåer.

Orkancentret NHC förutspår att Florence når landets största stad på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppningsvis inte ställer till så mycket skada där.

Den forna orkanen har redan bedarrat till en tropisk storm, så vindarna ska inte vara någon större fara längre. Däremot befarar man ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämningarna som bara steg och steg dagarna efteråt. (TT)

En långvarig anställd vid USA:s gränsmyndighet Border Patrol har gripits för att på bara några veckor ha mördat fyra kvinnor och kidnappat en femte.

Den femte kvinnan lyckades fly och slå larm, varpå den 35-årige mannen hittades och greps på en parkeringsplats i Laredo, Texas.

Mannen ska ha jobbat inom Border Patrol i tio år. De mördade kvinnorna rapporteras ha varit prostituerade, och hittades mördade vid olika tillfällen tidigare i september. (TT)

Trots förlust blev matchen mot Toronto historisk för Zlatan Ibrahimovic och hans LA Galaxy.

Strax före halvtidsvilan satta "Ibra" sitt femhundrade mål i karriären.

– Jag är glad för Torontos skull, eftersom de blir ihågkomna som mitt femhundrade offer, sade Zlatan efter matchen enligt AFP. (TT)