Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En gripen för misstänkt mordbrand i Ljungby. En anhållen för rånet i Växjö. Spårfel i Hässleholm orsakar förseningar.
Publicerad 3 oktober 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

En 57-årig man på ett servicehem i Ljungby misstänks för att ha tänt eld inne i sitt rum under natten mot onsdagen.

Annons

Larmet nådde SOS vid ett-tiden och räddningstjänsten var på plats med två enheter. De släckte och kontrollerade så att branden inte spridit sig i fastigheten, enligt SOS.

Även polis larmades ut och de grep mannen som nu är misstänkt för grov mordbrand. Han kommer förhöras under förmiddagen.

Huset behövdes inte evakueras och ingen person kom till skada.

Ett spårfel förseningar och spårändringar i tågtrafiken förbi Hässleholm, skriver Trafikverket på sin hemsida. Resor till och från bland annat Alvesta, Älmhult, Osby, Malmö och Lund påverkas.

Orsaken är bristande kapacitet på grund av ett spårfel. Problemet startade vid femtiden på onsdagsmorgonen.

Det finns i skrivande stund ingen prognos för när problemet kommer vara löst och resande uppmanas kontakta sitt tågbolag om de önskar mer detaljerad information om sin resa.

Två lediga poliser upptäckte ett pågående rån mot en frisörsalong i centrala Växjö under tisdagskvällen.

När de ingrepp och identifierade sig blev poliserna attackerade, men ska inte ha några allvarliga skador. Flera personer försvann springande från platsen. En person kunde dock gripas i närområdet och anhölls senare under natten.

Polisen vill inte kommentera vad gärningsmännen kom över under rånet.

Sverige

Annons

En man i 30-årsåldern har omkommit efter en frontalkrock med en lastbil utanför Smedjebacken i Dalarna, skriver Aftonbladet.

– Lastbilschauffören säger att personbilen helt plötsligt kom över på fel sida, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen till tidningen.

Polisen fick larm om olyckan strax före klockan nio på tisdagskvällen. Olyckan skedde på ett rakt vägparti och polisen uppger att spår på platsen, bland annat fordonens position, stöder lastbilschaufförens berättelse om händelseförloppet. (TT)

Trots att 98 procent av hemmen har tillgång till internet används det inte av en halv miljon svenskar, de flesta över 76 år.

I andra änden av skalan finns spädbarnen under 12 månader där var fjärde använder internet, visar rapporten Svenskarna och internet 2018.

I Internetstiftelsen i Sveriges årliga rapport införs i år begreppet "sällananvändare", omkring 600 000 personer som likt de som aldrig kopplar upp sig mest består av personer över 76 år. (TT)

Världen

Från och med årsskiftet måste diplomater i USA, oavsett sexuell läggning, vara gifta för att deras respektive ska få visum, meddelar utrikesdepartementet.

Förra FN-sändebudet Samantha Power kallar de nya reglerna "grymma och trångsynta", och poängterar att bara 12 procent av FN:s medlemsstater godkänner homoäktenskap.

UD meddelar att de nya reglerna syftar till att samma regler ska gälla i USA som för landets egna diplomater som tjänstgör utomlands. (TT)

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron har godkänt en avskedsansökan från inrikesminister Gérard Collomb.

Macron har "accepterat avskedsansökan från Gérard Collomb och bett premiärministern att verka i hans ställe fram till att en efterträdare har utsetts", meddelar Élyséepalatset i ett uttalande.

Gérard Collomb har varit under kraftig press att avgå sedan han i september gick ut med att han planerar att kandidera till borgmästare i Lyon 2020. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons