Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Stort dieselläckage på E4 norr om Markaryd. Bil på räls utanför Göteborg stoppade tåg till Kalmar.

Kronoberg

Cirka 100 liter diesel ska ha läckt ut från en lastbil och lagt sig på E4 mellan Markaryd och Strömsnäsbruk.

Larmet om läckaget kom strax efter klockan 05 på tisdagsmorgonen. Det ska ha skett i södergående riktning på E4 och ett körfält har stängts av på sträckan, enligt Trafikverket.

Räddningstjänst och personal från Trafikverket är på plats för att sanera med mera. Enligt SOS Alarms händelseinformation har det uppstått ett hål på lastbilstanken, vilket gjort att det läckt ut diesel under en stund. Det ska inte ha varit någon olycka i vanlig mening.

Trafikverket har satt prognosen för när arbetet ska vara färdigt till klockan 12.

Kalmar län

En bil har kört ned för ett stup och landat på järnvägsspåret vid riksväg 40 nära Mölnlycke, skriver Sveriges Radio P4 Göteborg.

Föraren kunde själv ta sig ur bilen men fördes efter olyckan till sjukhus med ambulans.

Tågtrafiken på sträckan Göteborg-Borås-Kalmar stoppades och ersattes med bussar efter olyckan, som inträffade vid 20-tiden på måndagen. Men på tisdagen ska tågen gå som vanligt.

Polisen misstänker inget brott. (TT)

Strax före klockan 01 larmades polis till Norrgården i Vimmerby där en person ska ha burit ut saker från en bil. Ägaren såg detta och ringde polisen.

Verktyg ska ha stulits. Ingen person är gripen som misstänkt på tisdagsmorgonen.

Sverige

En brand har rasat i en radhuslänga på Linero i Lund under natten. Larmet om branden kom vid 02.14.

– Huset är helt utbränt och det som inte är nedbrunnet är rökskadat, så det är stora skador på den här fastigheten. Det är en radhuslänga och en lägenhet är helt utbränd. Den var tom när det började, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisregion Syd, till TT.

Polisen har varit i kontakt med den person som är skriven på adressen, som inte var hemma när branden bröt ut.

Branden bedöms vara anlagd.

– Den utreds som grov mordbrand och det kommer att bli en avspärrning och teknisk undersökning så fort det är möjligt, säger Magnus Lefèvre.

Alla bostäder i längan evakuerades under natten. Släckningsarbetet fortsätter under morgonen, men det finns inte längre någon risk att branden sprider sig.

Ingen har skadats i branden. (TT)

En man gick runt med kniv i Stavre i Trollhättan på måndagskvällen.

– Han gjorde utfall mot två personer. Men ingen är skadad, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Polisen larmades klockan 21.46 och mannen greps klockan 21.59.

– Han har kniven i handen och vi säkrar honom där, säger Sahlgren.

Mannen, som är född på 1990-talet, var efterlyst och skulle avtjäna ett fängelsestraff på en månad.

Polisen utreder ett misstänkt grovt vapenbrott efter att boende i Angered i Göteborg hört två kraftiga smällar vid klockan 23.30 på måndagskvällen, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen har hittat en tomhylsa vid platsen.

– Där är också en bil som man har hittat ett kulhål i, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till tidningen.

Bilen är beslagtagen och platsen är avspärrad för polisens tekniska undersökning. (TT)

Världen

Teleskopet Hubble har tvingats gå ner i säkerhetsläge på grund av problem med styrningen av mänsklighetens stora öga i rymden. I värsta fall får teleskopet gå i "halvpension" i väntan på nästa generation.

Nödläget började med ett gyroskop som fallerade i förra veckan. Och i helgen började ett gyro till krångla.

"Säkerhetsläget försätter teleskopet i en stabil konfigurering tills markkontrollen kan korrigera detta", heter det i en kommuniké från Nasa.

För att styra Hubble på bästa sätt behövs tre gyro i drift. Teleskopet klarar sig på ett eller två gyro, men kan då inte arbeta lika avancerat.

Hubble skickades upp i rymden 1990, och har sedan dess sänt tillbaka ovärderliga bidrag för människans bild av universum. 2009 skickades astronauter för att serva teleskopet, men att komponenter skulle börja ge upp vid det här laget är inte oväntat. (TT)

EU:s konkurrensmyndigheter har lagt ner den utredning om brott mot konkurrensreglerna som inleddes med gryningsräder mot teleoperatörer i Sverige i våren 2017.

"Det finns inte tillräckliga skäl att fortsätta denna preliminära utredning", heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Mobiljättarna 3, Tele 2, Telia och Telenor fick oaviserade besök den 25 april förra året. Misstankarna gick ut på att företagen ägnat sig åt verksamhet som har begränsat konkurrensen på den svenska konsumentmarknaden, i strid med EU:s regler.

Men utredarna har alltså inte hittat tillräckliga tecken på att detta stämmer för att fortsätta processen. (TT)