Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt enligt polisen, i såväl Kalmar som Kronobergs län.

SVERIGE

En man har skjutits och knivskurits i Nacka, uppger polisen i region Stockholm. Larmet kom till 23.06 och mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Han var talbar när han kördes till sjukhus, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen har ingen misstänkt för brottet. En teknisk undersökning av brottsplatsen, som är utomhus, har gjorts. (TT)

En bankbox har sprängts vid Stora torget i Skänninge i Mjölby kommun, rapporterar flera medier. Boxen används av företag för att lämna in pengar.

Strax före klockan 22 fick polisen larmet. Ett stort område har spärrats av och polisens bombtekniker har skickats till platsen.

– Det ska tydligen ha smällt rätt ordentligt där, och vi har kunnat konstatera att någon med någon form av sprängmedel har sprängt upp en bankbox, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl, till SVT Nyheter Öst.

Det ska inte ha funnits några pengar i boxen.

– Det har tydligen varit frekvent den senaste veckan, med ganska mycket smällar runtom i Skänninge, säger Lindqvist till SVT. (TT)

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed avgår.

"Jag inser att min person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa, och valet blir då enkelt", skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

Avgången kommer ett par veckor efter medieuppgifter om homofoba och antisemitiska uttalanden från flera SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av bland annat radikal islamism och homofobi tagit över lokala förbund i SSU Skåne. (TT)

VÄRLDEN

Veckans förhandlingar avgör hur skilsmässan Storbritannien–EU slutar. Det understryker premiärminister Theresa May i ett tal hon ska hålla i dag.

"Jag förväntar mig att vi hamrar fram de fullödiga, slutgiltiga detaljerna i ramverket som vår framtida relation ska vila på", förklarar May enligt en förhandsversion av talet.

Även oppositionsledaren Jeremy Corbyn håller tal, och väntas kalla det "en misslyckad, 'sämsta av alla världar'-uppgörelse". (TT)

1,8 miljarder dollar, motsvarande 1 600 miljoner kronor. Så mycket donerar New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg till sitt gamla universitet, Johns Hopkins.

Syftet är att fler fattiga ska få studera där. "Amerika är som bäst när vi belönar människor baserat på kvaliteten i det de gör, inte hur tjock plånbok de har", skriver Bloomberg i ett inlägg i The New York Times.

Donationen beskrivs som den största hittills till lärosäten i USA. (TT)