Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En person har bekräftats omkommen efter måndagens tågolycka.
Publicerad 27 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

Polisen bekräftade under natten mot tisdagen att den person som hittades efter en tågolycka i Växjö på måndagskvällen omkom.

Annons

Tågtrafiken stoppades på sträckan Växjö-Åryd under flera timmar medan räddningsarbetet pågick. Vid 21.30 på måndagen släpptes trafiken på igen med vissa kvarvarande förseningar.

Har Västerviks äldre rätt till så kallade japanska toaletter? Njae. Vänsterpartiets ledamot kallade frågan ett skitärende, men det gick ändå till votering, rapporterar Västerviks-Tidningen (VT).

Motionen kom från en M-ledamot, och hade innebörden att när man bygger äldreboenden borde kommunen kosta på sig den japanska typen av klosetter. De är kända för att ha en uppåtriktad duschanordning som kan rengöra brukaren.

Befarat höga priser gjorde att Västerviks socialnämnd bara ville åta sig att räkna på hur mycket dyrare sådana toaletter blir.

En SD-ledamot var enligt VT dock så övertygad om förträffligheten i wc-stolarna från Fjärran östern att han fick upp frågan till votering i fullmäktige. Men där spolades kravet, med röstsiffrorna 32 mot 22. (TT)

SVERIGE

Öresundsförbindelsen är åter öppen för vägtrafik, efter en bilbrand i tunneldelen under natten.

Efter brandlarmet stängdes förbindelsen en stund vid 1.30-tiden i båda riktningar, men trafikriktning Danmark–Sverige kunde snabbt öppnas igen.

I västlig riktning tog röjningsarbetet längre tid. Men vid 4.20-tiden på morgonen meddelades på Öresundsbrons sajt att trafiken åter är i gång.

Tågtrafiken berördes inte av stoppet. (TT)

Annons

Utvecklingen mot jämställdhet går långsamt i svenska nyhetsmedier. Av alla som får uttala sig i nyheterna är bara tre av tio kvinnor.

I Rättviseförmedlingens sammanställning har andelen kvinnor som uttalar sig i nyheterna ökat med 1,6 procentenheter till 32,1 procent.

"Det är som att tiden står still i medierna", trots den intensiva diskussion som bland annat metoo har inneburit", säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz i pressmeddelandet. (TT)

VÄRLDEN

Juan Antonio Hernández, bror till Honduras president, framträdde under måndagen inför rätten i Miami. Han anklagas bland annat för knarksmuggling och brott mot vapenlagen.

Enligt åklagaren ska Hernández ha varit involverat i att smuggla flera ton kokain till USA mellan 2004 och 2016. Om han döms riskerar han mellan fem års och livstids fängelse.

Flera andra tjänstemän och politiker från Honduras, däribland tre kongressledamöter, har på senare tid anklagats för knarkaffärer i USA. (TT)

Hittills har 8 miljoner kronor betalats ut i Norge för skador som orsakats under Natoövningen Trident Juncture.

Det är bland annat skador på åkrar, och beloppet väntas öka. Natoländerna ska tillsammans betala.

– Det är större skador än vi kunnat önska. Det kom in stora militärstyrkor, och då har de dessvärre övat också på odlad mark, även om vi helst hade sätt att de bara övat i naturen, säger Marianne Bø vid norska försvaret till Nationen. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons