Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Hus brann ner i Högsby-området. Brand i lägenhet i Växjö.
Man anhållen för Tingsryds-branden.
Publicerad 8 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Räddningstjänsten ryckte ut till en villa strax väster om Högsby på natten till lördagen.

Annons

– Den var övertänd när vi kom till platsen så våra insatser handlade mest om att förhindra spridning. Det finns ett garage och förrådsbyggnad bredvid, säger Sabine Hedlund, inre befäl vid räddningstjänsten.

SOS Alarm fick uppgift om branden klockan 03.33. Vid 06-tiden på morgonen bekräftar Hedlund att huset har brunnit ner.

– Det är nerbrunnet och det vi gör nu är att bevaka. När det börjar ljusna så kommer vi att lämna platsen, säger hon.

Även ambulans skickades till platsen, men det finns inga uppgifter om personskador.

– Vi tror att det är en sommarbostad som har brunnit. Vi har polisen till hjälp att försöka få tag på ägaren, säger Sabine Hedlund.

Kronoberg

Den man i 35-årsåldern som greps på fredagskvällen misstänkt för mordbrand norr om Tingsryd har anhållits.

Det började brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus i centrala Växjö under natten.

Grannar slog larm när man hörde brandvarnaren tjuta strax efter klockan 02.30. Räddningstjänst och ambulanspersonal åkte till platsen där det brann i vardagsrummet, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Branden kunde släckas av räddningstjänsten som använde en brandfilt.

Annons

– Det ska vara begränsade skador, men kraftig rökutveckling, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

En man misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi har inte hunnit förhöra den misstänkte än. Han tittas till av sjukvården, säger Bergendahl.

Och vid midnatt mot lördagen ska två bilar ha krockat i centrala Älmhult.

Det ska röra sig om en sidokrock, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Räddningstjänst och ambulans skickades till olycksplatsen vid kommunhuset. Men ingen person ska ha behövt föras till sjukhus med ambulans.

Enligt polisen rör det sig om att en av förarna missat att tillämpa högerregeln.

Sverige

Skottlossning har skett vid ett flerfamiljshus på Fridhemstorget i Malmö. När några personer skulle gå in i en port blev de beskjutna, men ingen skadades. Rutan i porten har flera skotthål.

– En eller flera gärningsmän har skjutit mot en grupp människor, säger Timmy Jeppsson, inre befäl vid polisen i Malmö, till Sydsvenskan.

Annons

Polisen utreder händelsen, som inträffade vid klockan 03.30 på lördagsmorgonen, som mordförsök. Det finns ingen gripen eller misstänkt. (TT)

En man gick till attack med en yxa mot en restaurang i centrala Linköping vid 23-tiden på fredagskvällen, skriver Aftonbladet. En fönsterruta krossades men ingen person uppges ha skadats.

– Vi har sökt efter honom men tappade spåret på en innergård, säger Torbjörn Lindqvist vid polisen region Öst till tidningen.

Mannen misstänks för olaga hot och skadegörelse. Polisen uppger att man har en god bild av den misstänkte. (TT)

Världen

Minst sex personer har omkommit och många andra skadats sedan panik utbrutit i samband med en konsert på en nattklubb väster om hamnstaden Ancona i Italien, meddelar räddningsstyrkor.

"Orsaken kan ha varit att någon form av svidande substans spridits. De unga gästerna flydde och trampade ner varandra" skriver den lokala brandkåren på Twitter.

Antalet skadade beräknas enligt lokala medier till tiotals, kanske så många som hundra. Runt 1 000 personer beräknas ha varit på plats under kvällen för en konsert med rapparen Sfera Ebbasta, som dock aldrig hann inleda sin spelning.

Det drabbade etablissemanget, Lanterna Azzurra, ligger en bit in i landet från den bland turister populära kusten mellan Ancona och Rimini. (TT)

Den 21-årige man som körde in i en folkmassa och dödade en motdemonstrant i Charlottesville i USA döms för mord och nio andra brott.

Annons

Våldsamheterna skedde under en manifestation i Virginia i fjol. Högerextremister och vitmaktanhängare hade samlats för att demonstrera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee.

En 32-årig kvinna dödades och över 30 personer skadades när bilen plöjde in bland motdemonstranter som samlats för att protestera mot högerextremisterna.

Föraren, James Fields, har av en tidigare lärare beskrivits som en person med stort intresse för Nazityskland och Adolf Hitler. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons