Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Villainbrott i Tingsryd och Ljungby. 18-åring gripen för misshandel.
Publicerad 23 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

KRONOBERG

Under natten upptäcktes ett villainbrott i Tingsryd. Det var boende i huset som kom hem och märkte att de haft påhälsning.

Annons

– En okänd gärningsman har brutit upp ett fönster och på så vis tagit sig in, säger Henrik Johansson, inre befäl vid polisen i Växjö.

Bland annat saknas surfplattor, kontanter och mobiltelefoner. Polisen har ingen gripen och ingen misstänkt.

Även i Bölminge i Ljungby kommun upptäcktes ett villainbrott under natten. Det är stor oreda i hemmet och det är oklart vad som har stulits. Också här har någon tagit sig in genom ett fönster.

SMÅLAND

En 18-årig man har gripits av polis i natt på ett HVB-hem i Kalmar.

– Han är gripen för misshandel. Sedan ville han inte riktigt följa med polisen, så då blev det våldsamt motstånd också, säger Eva Jirhall, jourhavande förundersökningsledare vid Kalmarpolisen.

Omständigheterna kring händelsen är till en börja oklara. Mannen kommer förhöras under söndagsmorgonen.

– Än så länge så har vi en målsägande som har blivit slagen, säger Eva Jirhall.

Personen ska inte ha behövt söka sjukvård.

Polis och räddningstjänst larmades ut om en trafikolycka i Nybro vid fyratiden på natten mot söndagen. Enligt polisen har en personbil kört in i en stolpe och det ska vara halt på platsen.

Annons

Ingen person ska ha kommit till skada.

Sedan två bilar krockat i Nässjö blev den påkörde bilisten förvånad när den andra bilen raskt lämnade platsen.

– Anmälaren, personen som körde bilen som hade blivit påkörd, följde efter bilen som smet och gav oss positionerna, säger polisvakthavande Peter Ström till Smålands Dagblad.

Polisen hann ifatt smitaren på riksväg 31.

– Personen misstänks för smitning från olycka, vårdslöshet i trafiken och rattfylleri. Det kan även tillkomma någon misstanke, säger Ström.

Olyckan skedde sent på lördagskvällen. (TT)

SVERIGE

300 hushåll i Luleå får något mycket exklusivt dan före dopparedan – söndagsutdelning av julpost och andra brev. Detta sedan en brevbärarbil som stulits nu är återfunnen.

– Den hittades efter att polisen fått tips från allmänheten, säger Markus Trautmann vid Postnords pressjour till P4 Norrbotten.

Fordonet försvann från Gammelstad i fredags, och hittades på lördagen sju mil bort, i Kalix.

Annons

– Det verkar som att all post är kvar och den kommer delas ut under söndagen, säger Markus Trautmann till Expressen.

En brevbärare hoppar in och jobbar extra för att de försenade breven ska komma fram till jul. (TT)

VÄRLDEN

Dödssiffran efter en tsunami i Indonesien har stigit till över 60 personer, uppger myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 600 personer uppges vara skadade och många saknas. Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga.

– Vi har inte fått någon information om svenskar har drabbats, men vår ambassad i Indonesien följer utvecklingen, säger Sebastian Saint-Just vid UD:s presstjänst till TT strax före klockan 03. (TT)

Trots att det finns mycket mer is runt Sydpolen är det Nordpolen som smälter snabbast, enligt en ny studie. Avsmältningen i Arktis har trefaldigats, till 14 000 ton vatten per sekund.

– Vi behöver inte vänta till seklets slut för att se problem knutna till havsnivåstigningar, säger Jason Box, professor vid Geus i Danmark, till videnskab.dk.

Bara detta vatten från Arktis beräknas ha höjt havsnivån med upp till 2,3 centimeter sedan 1971, enligt studien. (TT)

SPORT

Annons

Rasmus Dahlin gjorde sitt 4:e mål och Gabriel Landeskog satte sitt 24:e när deras Buffalo och Colorado mötte Anaheim respektive Arizona i NHL-hockeyn.

Stjärnrookien Dahlin satte tonen i Buffalo, genom att snärta in 1–0 i powerplay i slutet av första perioden mot Anaheim. Hemmalaget vann sedan matchen med 3–0.

Landeskog, som har gjort flest mål av NHL-svenskarna hittills denna säsong, fullbordade sitt andra dussin nästan gratis – i en grötig powerplay-situation damp pucken ner framför honom och han kunde från nära håll stöta in den bakom Arizonas Adin Hill.

Det innebar reducering till 2–4, men hans Colorado förlorade ändå matchen med 4–6. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons