Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit en lugn natt i såväl Kronoberg som Kalmars län, enligt polisen.
Publicerad 1 februari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

Brännarhallen i Kalmar fick utrymmas sent på torsdagskvällen på grund av rökutveckling. Ingen kom till skada och räddningstjänsten hittade ingen orsak till röken.

Annons

Strax innan midnatt var insatsen i stort sett avslutad och räddningstjänsten väntade på fastighetsskötare som ska komma på plats och ta över. Ingen brand har hittats och lokalen har vädrats ur.

En trafikolycka på riksväg 25 i höjd med Trekanten orsakade stora trafikstörningar sent på torsdagskvällen. En personbil körde in i ett mitträcke men ingen person ska ha kommit till skada. Polisen misstänker inget brott bakom olyckan.

SVERIGE

En 46-årig man är har förts till sjukhus i ambulans efter ett larm om en misshandel i Karlstad under natten mot fredagen.

Fyra män som är misstänkta för inblandning kunde gripas i en bil som stoppades i närheten av den misstänkta brottsplatsen. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök och de fyra misstänkta anhölls alla av åklagaren under natten.

Den misstänkte brottsplatsen är avspärrad i väntan på en teknisk undersökning.

En pappa i Umeå döms för ofredande efter att ha tvingat sin son att skotta snö utan varken ytterkläder eller skor, skriver Västerbottens-Kuriren.

Det var i mars i fjol som pappan tog med pojken ut för att skotta efter att barnet grälat med sin mamma. Pojken tvingades ut trots att han hade vägrat ta på sig ytterkläder. En granne blev vittne till händelsen och kontaktade socialtjänsten.

Pojken och hans pappa ska ha befunnit sig utomhus omkring två minuter.

Pappan döms till dagsböter på totalt 3 000 kronor – dels för snöskottningsincidenten, men även för att ha låst ute barnet vid flera andra tillfällen. Han ska även betala ett skadestånd om 5 500 kronor till barnet. Pappan förnekar brott. (TT)

Annons

VÄRLDEN

Den så kallade polarvirveln har enligt myndigheter krävt över 20 liv i Kanada och USA. Temperaturer på nedåt 50 minusgrader rapporteras, och sjukhusen får in många fall av förfrysningar.

Läkaren Stathis Poulakidas i Chicago säger till nyhetsbyrån Reuters att i flera fall finns det risk för att offren förlorar såväl fingrar som tår.

Tusentals flyg ställs in i de berörda delstaterna. Men nu till helgen ger kylan med sig, enligt prognoserna. (TT)

Medan delar av norra halvklotet plågas av extrem vinterkyla har Australien just genomlidit sin varmaste månad i landets historia.

Medeltemperaturen i landet under södra halvklotets högsommarmånad januari hamnade över 30-strecket – för första gången sedan statistik började föras, skriver Australiens väderbyrå BOM i sin månadssammanfattning.

Flera nya rekord har satts, både vad gäller högsta värmenotering och högsta minimitemperatur om natten. (TT)

Antalet anmälningar om våldtäkt och andra sexbrott i Frankrike stiger kraftigt.

Inrikesdepartementet förklarar trenden med "en kollektiv medvetenhet om våld mot kvinnor" som ökat på grund av metoo-rörelsen och Harvey Weinstein-skandalen i USA.

Anmälningarna om våldtäkt steg 17 procent under 2018, medan sexbrottsfallen generellt ökade med cirka 20 procent, enligt departementets statistik. (TT)

Annons

Mika Zibanejad ledde New York Rangers till en seger med 4–3 mot New Jersey i NHL.

Den svenska stjärncentern stod för karriärens andra hattrick – och gjorde det avgörande målet.

– Vi spelade fantastiskt från start, säger Zibanejad efter matchen. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons