Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Lastbilsbärgning efter avåkning på riksväg 31 nära Lenhovda. Fyrhjulingsolycka vid Lessebo.
Publicerad 5 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Sent på måndagskvällen inträffade en singelolycka med lastbil på riksväg 31 mellan Lenhovda och Marhult. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 22.36. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Annons

– En lastbil har gått av vägen och lagt sig på sidan i diket. Enligt uppgift var den lastad med möbler, säger Roger Nylander, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Kronoberg.

Polisen bekräftar att det var möbler i lastbilen. Fordonet hade släp.

Föraren ska ha varit fysiskt oskadd.

– Han var ute ur lastbilen och fullt talbar, säger Nylander.

Strax efter klockan 03 stängdes vägen av varpå bärgningsarbetet startade. Prognosen för när det skulle vara färdigt sattes till klockan 04.15.

Polisen har ingen misstanke om brott i samband med olyckan.

– På grund av halkan så har lastbilen åkt i diket, säger Henrik Johansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Nästan samtidigt som larmet om lastbilsolyckan åkte en fyrhjuling i diket på en mindre väg mellan Lessebo och Hovmantorp. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen.

– En person är drabbad. Han var vaken och fullt talbar vid vår framkomst, men klagade på smärtor i vänster arm, säger Roger Nylander, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Kronoberg.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

Annons

– Vad vi kan förstå är orsaken att han tappat det högra bakhjulet, säger Nylander om bakgrunden till olyckan.

Polisen bekräftar det och har ingen misstanke om brott i samband med olyckan.

– Sedan var det halt, säger Henrik Johansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Sverige

Sent på måndagskvällen kom larm om en trafikolycka på Flötövägen i Åhus. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 22.16. Räddningstjänst, ambulanser och polis skickades till platsen.

Men det hela började redan när polis skulle kontrollera en bil som kördes vingligt på väg 118 klockan 21.55. Mannen som körde ska inte ha stannat när polis signalerade det, utan åkte istället vidare.

Polisen uppger att han sedan krockade med två bilar i Rinkaby, fortsatte trots det och körde till slut av vägen på Flötövägen väster om Åhus. Polis fick tag på mannen och tog med honom för provtagning.

I samband med krockarna i Rinkaby ska även en fotgängare ha blivit påkörd. Han fördes till sjukhus.

Bilföraren, en man i 40-årsåldern, misstänks för grov misshandel, rattfylleri, drograttfylleri samt grov vårdslöshet i trafik. Han greps och sitter gripen under natten till tisdagen.

Världen

Annons

Minst sju personer har omkommit i en brand i Paris och 27 personer är hittills skadade, varav en allvarligt.

– Dödsiffrorna kan stiga, branden pågår fortfarande på sjunde och åttonde våningarna, säger en brandman på platsen till AFP.

Branden bröt ut i ett åttavåningshus nära parken Bois de Boulogne sent under måndagskvällen och fick ett våldsamt förlopp. Flera boende i huset fick fly till närliggande tak för att undkomma lågorna och sedan räddas därifrån.

Fortfarande vid 03.30-tiden var branden inte under kontroll och över 200 brandmän var kvar vid platsen. Brandorsaken är inte fastställd. (TT)

Nya oroligheter har brutit ut i Burkina Faso. Fjorton civilpersoner dödades i söndags då jihadister angrep en stad i norra delen av landet, enligt landets militär.

Armén uppger i obekräftade uppgifter att de har svarat med tre attacker mot misstänkta jihadistläger och då "neutraliserat" 146 personer.

Byar och städer i Burkina Faso har återkommande drabbats av jihadistiska våldsamheter som präglat Sahelregionen under flera års tid. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons