Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Villa i Borgholm brann ner till grunden. Rån i Ruda. Bilbrand i Nybro.
Publicerad 6 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax före klockan 01 på natten till onsdagen kom larm om att det brann i en villa vid Hagtornsvägen i området Linden-Rönnen i Borgholm.

Annons

Ingen person har förts till sjukhus. Men polisen hade vid 05-tiden på onsdagsmorgonen inte fått tag i husägaren.

Ett stort antal räddningstjänstenheter från Borgholm och Färjestaden samt polis och ambulans skickades till platsen.

– Villan är helt övertänd. Styrkorna är kvar och det är yttre släckning som gäller samt att förhindra spridning, säger Tony Nilsson, larmoperatör vid Trygghets- larmcentralen, klockan 02.

Två timmar senare meddelar SOS att en del enheter från räddningstjänsten kunnat åka från platsen. Det ska då inte vara någon spridningsrisk längre. Eftersläckningen väntas pågå flera timmar under morgonen.

– Villan är nerbrunnen. Begränsningen är klar och det är ingen risk för spridning. Det är bara en resurs kvar på plats, säger Tony Nilsson strax före klockan 04.30.

– Vi har inte lyckats få kontakt med villaägaren, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar, klockan 05.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand, men det finns klockan 05 ingen konkret misstanke om att branden är anlagd.

En affärslokal i Ruda i Högsby kommun ska ha utsatts för inbrott under natten till onsdagen.

– En man ligger och sover på övervåningen till en affärslokal och vaknar av att det är en man som står bredvid honom, säger Christer Karlsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar

Det var vid 01-tiden som händelsen inträffade. Den uppvaknande mannen har uppgett att han blev hotad av den andre med ett vasst föremål i mörkret.

Annons

– Han vill ha pengar, men det finns det inga där. Så han försvinner ut, säger Karlsson om gärningsmannen.

En dörr ska ha brutits upp till lokalen.

Polisen rubricerar händelsen som rån. Ingen person är misstänkt eller gripen tidigt på onsdagsmorgonen.

Den utsatte mannen ska ha fått en ytlig rispa på kinden, enligt polisen.

En personbil brann vid Platåvägen på Kungshall i Nybro. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.26.

Räddningstjänst skickades till platsen, men inte ambulans. Branden kunde släckas.

Sverige

En plogbil och en personbil krockade i Alunda norr om Uppsala sent på tisdagskvällen. Enligt polisen saknade plogbilsföraren körkort, skriver UNT

– En plogbil hade krockat med en personbil. Det visade sig att plogbilschauffören saknade körkort och aldrig har haft något, säger polisens Ivan Åslund till tidningen.

Ingen person skadades, och plogbilschauffören, en man i 25-årsålder, misstänks för olovlig körning. (TT)

Annons

Polisen sökte under natten efter en försvunnen 81-årig man i Morgongåva, efter att dennes fru hade larmat polisen.

Mannen återfanns efter några timmar ett par kilometer från parets hem och kördes hem, uppger Daniel Ågren vid polisen. Mannen uppges vara oskadd. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump önskar politisk enighet och större gränssäkerhet.

Det var de väntade huvudpunkterna i presidentens tal till nationen, där han även meddelade att han kommer att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i februari. (TT)

Spansk polis har brutit av en våldsam gren av den italienska Neapelbaserade Camorra-maffian som härjat på Costa del Sol i södra Spanien.

Maffiagruppen, den så kallade Marranella-klanen, misstänks ha stulit stora mängder hasch från konkurrerande droghandlare.

Polisen har gripit 14 personer av olika nationaliteter. Ytterligare sju står under utredning. Enligt polisen är klanen fullständigt tillintetgjord.

"De utförde de här stölderna och denna organisations medlemmar brukade extremt våld. De tvekade inte att använda vapen i kidnappningar av andra droghandlare i området", heter det i ett polisiärt uttalande. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons