Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Boende evakuerades i Härnösand och Greta Thunberg prisades vid tv-gala. Här är nattens händelser.
Publicerad 31 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar/Kronoberg

Det har varit en lugn natt i Kalmar och Kronobergs län utan några stora nyhetshändelser.

Sverige

Ett boende i centrala Härnösand evakuerades i samband med en brand under lördagskvällen, uppger polisen.

Annons

– Det är totalt sju personer som har fått evakueras, och det var även personal på plats, säger John Enzinger vid polisen till TT.

Branden var släckt vid 00.40, men räddningstjänsten är kvar för eftersläckning. Polisen har spärrat av ett område kring branden och utreder inledningsvis händelsen som mordbrand. Ingen person ska ha skadats. (TT)

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg tilldelades på lördagskvällen ett specialpris under den tyska tv-galan "Den gyllene kameran".

I motiveringen till priset benämns 16-åriga Thunberg som en "ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse". Hon visar att "en enda röst kan bli hörd och kan göra skillnad", säger juryn.

I sitt tacktal tillägnade Thunberg priset till tyska miljöaktivister. (TT)

Världen

De två libyska ledarna som kämpar om makten i det krigshärjade landet kan vara på väg att komma överens i en nyckelfråga.

FN har försökt att förhandla fram ett avtal mellan krigsherren Khalifa Hafta och premiärminister Fayez Al-Sarraj. En stötesten är om Hafta kan leda en enad armé under civilt styre.

– Vi ser tecken på att motsättningarna som noterats möjligtvis kan överbryggas för första gången, säger FN:s generalsekreterare Antonió Guterres. (TT)

Fem raketer har avfyrats från Gazaremsan mot Israel under natten mot söndagen, uppger israelisk militär.

Israeliska stridsvagnar har i sin tur besvarat elden.

Annons

Händelserna inträffade bara timmar efter massiva demonstrationer vid gränsen, där armén uppger att omkring 40 000 demonstranter samlats.

Fyra palestinier dödades i oroligheter som uppstod, enligt palestinska hälsodepartementet i Gaza, och fler än 300 skadades. Israeliska styrkor uppger att demonstranter kastat explosiva föremål och stenar samt bränt bildäck. (TT)

Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons