Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lugn natt i länet, minskat intresse för svensk potatisodling och rekordpublik för tv-serien Game of Thrones. Här är nattens nyheter.
Publicerad 16 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar/Kronoberg

Natten har passerat utan några större händelser i Kalmar och Kronoberg.

Annons

Sverige

Intresset för att odla potatis i Sverige har dalat de senaste två decennierna. Nedgången ligger på runt 35 procent och förklaringen är främst att potatisen inte är lukrativ nog, skriver tidningen ATL.

Men i och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år så har också skördevolymen minskat.

– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, utredare på Jordbruksverket, till tidningen. (TT)

Världen

Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet av eldhärjade katedralen Notre-Dame.

Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen. Pengarna ska betalas ut från familjens investeringsbolag Artemis. (TT)

Premiäravsnittet av fantasyserien "Game of thrones" sågs av 17,4 miljoner tittare i USA. Nytt rekord för serien, enligt tv-bolaget HBO.

Det tidigare mest sedda avsnittet, avslutningen på säsong sju som sändes för två år sedan, sågs av 16,9 miljoner amerikanska tittare.

"Game of thrones" har däremot en bit upp till den amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl och Oscarsgalan, som lockade 98 respektive 29,6 miljoner tittare tidigare i år. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons