Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Lastbilsolycka på Ölandsbron. Sverige U18-världsmästare i ishockey för första gången.

Kalmar

Tidigt på måndagsmorgonen inträffade en singelolycka med en lastbil på Ölandsbron. Bron stängdes inledningsvis av.

Larmet om olyckan i riktning mot Öland kom klockan 05.23. Räddningstjänst från Kalmar och Färjestaden, ambulans samt polis skickades till platsen.

– Man har kört ner x antal lyktstolpar, det är oklart hur många. Det är totalstopp just nu, uppgav Tony Nilsson, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar, strax efter klockan 05.30.

Två stolpar ska ha körts ner och föraren ska även ha snuddat vid en väderstation.

Ganska så snart kunde man emellertid öppna en fil mot Öland medan lastbilen flyttades till en parkeringsficka.

Strax före klockan 06.30 hade både räddningstjänst och polis lämnat platsen.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Kronoberg

Polisen rapporterar om tre viltolyckor i länet, men ingen person ska ha skadats fysiskt i dem.

Sverige

För första gången någonsin är Sverige U18-världsmästare i ishockey. Frölundas Lucas Raymond blev stor matchhjälte med tre mål i finalen mot Ryssland i Örnsköldsvik.

Den 17-årige forwarden avgjorde med sitt 4–3-mål 5.44 in i förlängningen och ordnade Sveriges första guld i U18-VM sedan turneringsstarten 1999. (TT)

Ett 40-tal boende i ett flerfamiljshus i Malmö evakuerades efter att det börjat brinna i fastigheten på natten till måndagen.

Larmet om branden på Viborgsgatan i Rosengård kom klockan 00.14. Enligt uppgift till polisen ska det ha börjat brinna på vinden.

Branden ska ha varit fullt utvecklad och räddningstjänsten drog igång släckningsarbete. De evakuerade samlades på Värner Rydénskolan.

Ett föremål som polisen bedömer som farligt ska ha placerats i en fastighet på Hermodsdal i Malmö.

Polisen gick ut med informationen strax före klocka 03.30 på natten till måndagen. Nationella bombskyddet samt kriminaltekniker skickades till platsen för undersöka föremålet.

Strax före klockan 06.30 meddelar polisen att föremålet ska ha varit en hemmagjord bomb. Den har flyttats och platsen uppges vara säker.

Världen

Premiärminister Pedro Sánchez har utropat sig och sitt parti PSOE till vinnare i Spaniens parlamentsval.

– Socialdemokraterna har vunnit valet, och med det har framtiden vunnit och dåtiden har förlorat, sade Sánchez till sina anhängare.

Men partiet har ingen egen majoritet, och för första gången sedan Francos tid tar ett högerextremt parti plats i parlamentet.

Spanien vaknar som väntat upp till ett fortsatt splittrat politiskt läge. Parlamentsvalet gav ingen klar vinnare med tydlig majoritet. (TT)

Polis har skjutit en man i Tennessee, USA, misstänkt för att ha dödat sju personer under helgen.

Under lördagen och söndagen hittade polisen åtta offer på två olika platser i Sumner, norr om Nashville. Sju avlidna och en skadad. Den 25-årige mannen misstänkt för dåden, lokaliserades på söndagen någon kilometer från en av brottsplatserna och han sköts av minst en polis. Skador var dock inte livshotande.

Omständigheterna kring dödsfallen är oklara. (TT)