Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Lastbilsförare till vårdcentral efter älgkrock i Kronoberg.

Ung man stickskadad i Göteborg och misstänkt explosion i västsvenska Lerum.

Kronoberg

Polisen rapporterar om totalt fem viltolyckor i länet under natten. En lastbilsförare som krockade med en älg på riksväg 30 fick kontrolleras på vårdcentral.

Kalmar län

Polis har frihetsberövat en person på ett uteställe i Kalmar under natten. Hen misstänks för misshandel samt ringa narkotikabrott.

Dessutom har en viltolycka inträffat, dock utan personskador, enligt polisen.

Sverige

En 20-årig man har förts till sjukhus med stickskador efter att ha hittats vid en spårvagnshållplats vid Olskroken i Göteborg sent på onsdagskvällen.

Mannen har blivit huggen med ett vasst föremål, men skadeläget är oklart.

Det finns en del vittnesuppgifter från platsen, men om någon har sett själva händelseförloppet är Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst, osäker på.

– Vi får se vad förhörsuppgifterna kan bringa klarhet i, säger han.

En förundersökning om grov misshandel är inledd, men det finns i nuläget ingen frihetsberövad eller misstänkt. (TT)

Nationella bombskyddet skickades till ett bostadsområde i Lerum utanför Göteborg, efter en explosion vid en bil på en parkeringsplats.

Polisen larmades strax före klockan 01 på natten mot torsdagen om att höga smällar hörts.

– På plats kan vi konstatera att något har exploderat, vad det är vet vi inte. Det är en del skador på bilen men mer än så kan jag inte säga, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

En mindre avspärrning gjordes runt bilen.

– Vi misstänker att det är något som har funnits antingen i, under eller bredvid.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts, men det finns ingen misstänkt. (TT)

Två personer skadades i en brand i ett flerfamiljshus på Södermalm i Stockholm på onsdagskvällen. Rökdykare från räddningstjänsten hjälpte dem ut från den rökfyllda lägenheten.

En av de skadade greps senare, uppger Stockholmspolisens vakthavande befäl Anders Mattsson, enligt Expressen. Några närmare uppgifter om varför finns inte, men en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet har inletts och platsen kommer att spärras av för teknisk undersökning.

Elva enheter larmades till adressen strax före klockan 22, vid 23-tiden var branden på sjunde våningen släckt. (TT)

En man i 80-årsåldern har omkommit i en motorcykelolycka på länsväg 922 söder om Örnsköldsvik. Enligt polisen ska mannen av oklar anledning ha kört av vägen i en kurva och krockat med ett träd.

Olyckan inträffade vid 19-tiden på onsdagskvällen, och vägen stängdes av i båda riktningar under drygt en timme. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men under natten uppger polisen att mannen avlidit. (TT)

Världen

Politiker från oppositions- och regimsidan i Venezuela har rest till Norge i hopp om att hitta en förhandlingsöppning i krisen. Det uppger oppositionskällor i Caracas enligt Reuters.

Norge har ju ymnig tidigare erfarenhet av medling, bland annat kring kriget i Colombia, och har erbjudit sig att hjälpa till i Venezuela. Men vad som är på gång nu vill Oslo inte säga.

– Det tror jag inte att jag kan kommentera, säger Per Wiggen vid norska UD till VG. (TT)

Fortsatt pessimism kring handelskriget Kina-USA och dystra vinstsignaler från bland andra japanska banker bidrar till att pressa ner asiatiska börser.

Nikkei-index i Tokyo har efter några timmars handel fallit 1,0 procent.

Hang Seng-index i Hongkong backar 0,4 procent vid öppning. Även Shanghai och Shenzhen visar röda siffror när dagens handel inleds. (TT)

Hundratusentals människor har demonstrerat mot Brasiliens president Jair Bolsonaros budgetneddragningar på framför allt utbildningsområdet.

Främst var det elever, lärare och studenter som deltog, på många håll med skolors och universitets välsignelse.

Med marscher i miljonstäder som São Paulo, Rio de Janeiro och Belo Horizonte beskrivs det som den första landsomfattande protesten mot den kontroversielle Bolsonaro, som tillträdde vid årsskiftet. (TT)