Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Mindre lastbil in i träd utanför Mönsterås. Rattfylleri i Växjö.

Kalmar län

Strax efter midnatt mot onsdagen inträffade en singelolycka på väg 628 mellan Mönsterås och Tålebo.

– En lätt lastbil hade kört i diket och rakt in i ett träd, den blev ganska kraftigt skadad. Men inga personskador på föraren, säger Janne Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Mönsterås, Högsby och Oskarshamn.

Larmet om olyckan kom klockan 00.20. Räddningstjänst och ambulanspersonal skickades till platsen.

Det ska ha hamnat lite skräp på vägen efter olyckan.

Trafikverket satte prognosen för när arbetet kunde vara färdigt till klockan 01.30.

Kronoberg

En man i 35-årsåldern stoppades av polis när han körde bil på Teleborg i Växjö på natten till onsdagen.

Det var klockan 03.12 som bilfärden tog slut. Mannen fick lämna blodprov.

Han misstänks för rattfylleri.

Sverige

En färgaffär i Norrtälje kommun står i lågor, uppger räddningstjänsten.

– Det är rökigt i lokalen och just nu är hela byggnaden övertänd och håller på att rasa in, säger Erik Westring, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har skickats ut och alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningstjänsten bedömer inte spridningsrisken som särskilt stor.

– Det är väldigt mycket rökutveckling och det är färger och plast som brinner vilket inte gör det lämpligt att vistas i närheten, säger Erik Westring.

Enligt P4 Stockholm bedömer räddningstjänsten risken för personskador vid själva branden som liten eftersom ingen bor i närheten av butiken. Ett trettiotal brandmän är på plats. (TT)

Sjukvården i Göteborg lider brist på blod. En av anledningarna är den senaste tidens allvarliga knivskärningar i staden.

– Det innebär enorma belastningar för oss på blodcentralen, säger Stefan Jakobsson, enhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhusets blodverksamhet, till P4 Väst.

Sjukvården vädjar om att fler ska komma in och lämna blod.

Den senaste veckan har två personer dött efter att ha blivit knivhuggna i Göteborg. (TT)

En man i 60-årsåldern omkom efter att hans motorcykel krockat med en personbil norr om Åtvidaberg.

– Man fick påbörja HLR (hjärt-lungräddning) på platsen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Två personer färdades i bilen, men de ska enligt räddningstjänsten ha klarat sig oskadda. (TT)

Världen

De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd – däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike och Storbritannien – riktade på tisdagen en skarpt formulerad protest mot den israeliska rivningen av palestinska hem söder om Jerusalem som inleddes i går.

"Förutom under de mest exceptionella omständigheter strider rivningar på ockuperade territorier mot internationell humanitär rätt och säkerhetsrådets resolutioner", slog EU-länderna fast, och tillade att rivningarna "orsakar lidande för vanliga palestinier" samt "skapar ett prejudikat som direkt äventyrar tvåstatslösningen".

Israel meddelade samtidigt att landet fullbordat rivningen av totalt tolv palestinska hus. Enligt Israel är byggnaderna olagliga då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken. Palestinier anser i sin tur att rivningarna är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

Tidigare har även FN, EU och Arabförbundet kritiserat rivningarna. (TT)

Flera militära mål i Daraa-provinsen i södra Syrien har angripits av Israel, uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att anfallet "troligen" har utförts av Israel, och att ett ej preciserat antal personer har dödats i anfallet.

Även militära mål i al-Qunaytra (Quneitra), inte långt från Golanhöjderna, ska ha angripits. (TT)

Singapore har beslagtagit 8,8 ton elfenben, vilket är det största beslaget någonsin i staten, uppger BBC.

Enligt myndigheterna kommer elfenbenet från nära 300 elefanter och de beslagtagna illegala varorna uppskattas till nästan 13 miljoner dollar, motsvarande 123 miljoner kronor.

I samma tillslag hittade tullmyndigheterna även 11,9 ton fjäll från den utrotningshotade myrkotten.

Den illegala lasten hittades i containrar som var på väg från Kongo-Kinshasa till Vietnam, efter tips från den kinesiska tullen. Myndigheterna uppger att den konfiskerade lasten ska förstöras.

Sammanlagt har tullen i Singapore beslagtagit 37,5 ton fjäll från myrkottar bara sedan april. Trots skydd och förbud pågår en omfattande illegal handel med myrkottar, vars fjäll i Kina och andra asiatiska länder tros ha medicinska egenskaper. (TT)