Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 27 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg/Kalmar

Vid klockan 22.20 på fredagskvällen stoppar polisen en bil på E4:an utanför Ljungby. Föraren är starkt påverkad och grips misstänkt för grovt rattfylleri. Mannen som är utländsk medborgare tas med tillbaka till station av polisen för att höras vid ett senare tillfälle när han nyktrat till. En anmälan görs till åklagare om mannen ska anhållas eller inte.

Annons

Vid 23:44 kör en personbil upp i mitten av en rondell i Sjöatorp. Föraren ska ha varit nykter och polisen har ingen misstanke om brott utan klassar det som en avåkning. Ingen person ska ha skadats vid tillfället. Det ska blivit mindre skador på bilen.

Vid 03:13 larmades SOS om att en buss krockat med en älg på E22. Krocken ska ha skett utanför Oskarshamn i höjd med Misterhult i norrgående riktning. Bussen ska vara en turistbuss och uppåt femtio personer uppskattas ha befunnit sig ombord vid tillfället.

– Det är inga personskador utan bara bussen som är trasig, säger Janne Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Älgen ska däremot inte klarat sig. På grund av krocken stängdes vägen av en tid under natten.

Vid kl 04 upptäcktes ett inbrott på Kalmars stadshus.

– Man har slagit sönder rutor och tagit sin i lokalerna och stulit datorer. Man har även försökt stjäla andra saker som man inte fått med sig, säger Daniel Lundh, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Polisen har sökt igenom lokalerna efter en gärningsman men än så länge är ingen gripen. Området kommer nu att spärras av för teknisk undersökning under dagen.

Annons

Sverige

Polisen har larmats om en skottlossning i Vasaparken i Norrköping, rapporterar Aftonbladet.

Larmet kom vid 18.45 på fredagen.

– Det har varit en skottlossning, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen region Öst, till TT.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

– Vi har en person som vi anser vara målsägare. Vad som har sagts i förhör med denne är inget jag kan säga, säger Peter Ström.

Platsen för skottlossningen är avspärrad för en teknisk undersökning.

Ingen misstänkt har gripits. (TT)

Annons

En svensk kvinna har omkommit i en badolycka i Nederländerna, rapporterar Aftonbladet.

Hon besökte orten Makkum i de norra delarna av landet tillsammans med sin familj. Kvinnan drev ut från stranden tillsammans med en annan person på en uppblåsbar badleksak.

En av dem kunde räddas av en motorbåt som kom till undsättning. När båten vände tillbaka för att hjälpa kvinnan var hon borta.

Badolyckan inträffade på torsdagseftermiddagen. Under fredagen hittades kvinnans kropp.

– Hon har identifierats av anhöriga. Det här är en tragisk olycka, säger Kalina Pruntel, talesperson vid polisen, till tidningen. (TT)

Världen

Två jordbävningar, med magnituden 5,4 och 5,9, skakade nordligaste delen av Filippinerna.

Det första inträffade vid 04-tiden på morgonen, lokal tid, och det andra fyra timmar senare.

Många låg och sov under det första skalvet.

Annons

– Vi såg hus som skakade. En del av husväggarna kollapsade och föll ner på offren, säger polisen Uzi Villa.

Båda skalven inträffade i provinsen Batanes, där byggnader kollapsade och stora sprickor uppstod i vägar.

Minst åtta personer har dödats och 60 skadats i samband med skalven. (TT)

USA:s högsta domstol låter president Donald Trump gå vidare med planer på att omfördela miljarder dollar från försvaret till murbygget vid gränsen mot Mexiko.

Högsta domstolen ändrar ett beslut från en lägre domstol om att blockera 2,5 miljarder dollar som öronmärkts till narkotikapolitiska åtgärder.

Beslutet, där fem domare var för och fyra emot, innebär att Trump får loss pengarna medan övriga rättsliga strider pågår. (TT)

Viktor ErikssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons