Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En person i Tingsryd fick föras till sjukhus efter att ha blivit skjuten med ett luftgevär.
Publicerad 19 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Polisen larmades till ett flerfamiljshus i Tingsryd vid 00.30-tiden på torsdagen sedan en person träffats av ett skott från ett luftgevär. Händelsen klassas som grov misshandel, ingen misstänkt person har gripits i nuläget.

Annons

Kalmar län

Det har enligt polisen varit en lugn natt i länet, som inte har haft något att rapportera.

Sverige

En man och en kvinna fördes till sjukhus efter att ha misshandlats i en ort utanför Motala.

Polisen larmades till platsen vid 01.30 och kunde där gripa en man i 40-årsåldern som misstänks ha misshandlat offren som är i samma ålder.

– Mig veterligen har de inte fått några allvarligare skador men de har fått uppsöka sjukvården, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland. (TT)

I stället för att bli en lösning på klimatkrisen kan elbilarna bidra till nya miljöproblem. Det visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Enligt granskningen riskerar satsningen på elbilar att skapa andra miljöproblem eftersom det går åt mycket mer så kallade jordartsmetaller än i bensinbilar. Dessa metaller orsakar sedan svåra föroreningar där de bryts och 90 procent av dem riskerar att förorena dricksvattentäkter som försörjer miljontals människor med vatten. Slagg från jordartsmetaller innehåller bland annat det radioaktiva ämnet torium vilket kan orsaka cancer.

I dag bryts 85 procent av jordartsmetallerna i Kina, och enligt Ekots källor visar flera vetenskapliga rapporter på allvarliga miljöproblem i de flesta gruvor som bryter jordartsmetaller i Kina. Något som regeringen tystar ner, enligt Ekot. (TT)

Annons

Världen

Det ska bli dyrare att röka i Danmark. Landets regering vill höja priset på ett paket cigaretter med en tia till 50 danska kronor. Det motsvarar drygt 70 svenska kronor i dagens växelkurs.

Den socialdemokratiska regeringen föreslår prishöjningar i två steg, med fem kronor nästa år och ytterligare en femma 2021, skriver Avisen Danmark. Syftet är att avskräcka unga från att börja röka. Andra förslag i samma paket är neutrala förpackningar som ska hållas dolda i butikerna, skärpt kontroll av åldersgränsen 18 år och stopp för söta smaker på e-cigaretter. (TT)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett rasistiskt foto taget för 18 år sedan.

Det är tidskriften Time Magazine som har kommit över en bild från den skola där Trudeau arbetade som lärare 2001. Bilden är tagen under en skolfest med maskeradtemat "Tusen och en natt". På bilden syns Trudeau iklädd turban och arabiskinspirerade kläder och hans ansikte och händer är sminkade mörka.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau som är mitt uppe i en återvalskampanj.

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre, tillägger han. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons