Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Kvinna gripen för olaga hot i Rottne. Fortsatt bevakning av Hultsfredsbranden under natten.
Publicerad 24 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En kvinna i 40-årsåldern greps i Rottne sent på måndagskvällen.

Hon misstänks ha hotat sina barn. Brottsrubriceringen är olaga hot.

Annons

– Hon är berusad och är hos oss i väntan på att vi ska hålla förhör, säger Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Vid klockan 05.15 på tisdagsmorgonen har kvinnan inte kunnat förhöras än.

Kalmar län

En teknisk undersökning ska göras efter branden i det gamla slakteriet i Hultsfred. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

Räddningstjänsten var kvar och bevakade under natten.

Och vid 02-tiden kontrollerade polis två tonåringar i centrala Kalmar. De togs med för provtagning misstänkta för narkotikabrott.

En av de två, som är under 18 år, misstänks dessutom för brott mot knivlagen.

Här saknas innehåll

Sverige

En villa utanför Sundsvall står i lågor och personen som bor i huset saknas.

– Det är eventuellt någon kvar i huset, säger Maria Lindgren, vid polisen i region Nord, vid 03-tiden.

Det var en förbipasserande som larmade om branden vid 01.15. Räddningstjänsten tror inte att enplanshuset kommer att gå att rädda, utan arbetar i stället för att förhindra spridning av branden. (TT)

Världen

Aktivisten Greta Thunbergs vrede fick FN:s klimattoppmöte att stanna upp. Några timmar senare lovade statsminister Stefan Löfven (S) att agera för nästa generation.

Annons

– Vi kan bli generationen som löser klimatkrisens utmaningar, sade han.

Löfvens recept lyder främst omställning av tunga industrier, som står för 30 procent av de globala utsläppen, till hållbarhet.

Han använde sina minuter i talarstolen till att berätta om det svenska profilprojektet Hybrit, som syftar till att ställa om den energikrävande stålbranschen till fossilfritt, och lanserade en global ledarskapsgrupp som han hoppas ska få fart på liknande projekt.

– Övergången från grått till grönt i dessa sektorer är en nyckel i kampen mot klimatförändringarna, slog Löfven fast.

Han berättade också att Sverige dubblar sitt bidrag till FN:s gröna klimatfond till 8 miljarder kronor under perioden 2020-2023

Löfvens åhörare hade dock sannolikt fortfarande Greta Thunbergs ord ringandes i öronen. Hon var en av mötets allra första talare.

– Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckligt när vetenskapen visar att det inte är sant, frågade hon världsledarna med ansiktet förvridet i vredesmod.

Från sin stol på podiet underströk Thunberg att forskningen varit kristallklar i 30 år.

– Folk lider, folk dör, hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?

Orden for som pilar genom generalförsamlingen, där det ömsom var tyst, ömsom utbröt spontana applåder. (TT)

Annons

Testtillverkning av bilar rapporteras ha startat i Teslas fabrik i Shanghai, den första helägda sådana anläggningen som en västerländsk biltillverkare fått tillstånd till i Kina.

Uppgifterna kommer enligt branschsajten Cleantechnica från sociala medier i Kina, där läckta bilder har lagts upp som bevis.

Tesla ska i Kina bygga Model 3, som redan rusat upp som bäst säljande bil i Norge och Nederländerna trots att den än så länge bara tillverkas i USA. (TT)

Ett mångmiljardavtal för bygget av rymdskepp som åter ska föra astronauter till månen har nu undertecknats med flyg- och försvarsföretaget Lockheed Martin, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Denna uppgörelse innebär att till att börja med tre Orion-kapslar byggs, för de rymduppskjutningar som kallas Artemis 3, 4 och 5.

Dessa ska senast 2024 föra upp till fyra astronauter i taget, däribland den första kvinnan, till månen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons