Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan särskilda händelser i Kalmar- och Kronobergs län.
Publicerad 26 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Ett fastighetsbolag har överklagat utbyggnaden av tunnelbanelinjen mellan Stockholm och Nacka, rapporterar flera medier. Fastighetsägaren, med en byggnad på Blasieholmen i centrala Stockholm, vill att trafikplanen rivs upp alternativt att extra skydd mot störningar under bygget görs.

Regeringen ska avgöra ärendet, vilket beräknas ta mellan sex och arton månader. Enligt trafikförvaltningen innebär det kostnader på 100 miljoner kronor i månaden.

Annons

– Det här innebär ett tvärstopp för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka i nuläget. Det riskerar att bli kostsamt eftersom vi måste hålla i gång organisationen under den tid som prövningen pågår, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), till SVT Nyheter Stockholm.

Martin Hellgren vid Region Stockholm beklagar förseningen.

"Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer", säger han i ett pressmeddelande. (TT)

En brand har brutit ut i ett flerfamiljshus i Åtvidaberg. Räddningstjänstens första styrka på plats vittnade om att lågor slog ut från ett fönster och sedan inleddes rökdykning för att släcka branden.

En person med oklara skador har hittats i en av lägenheterna, som är helt utbränd, enligt Räddningstjänsten Östra Götaland. Andra personer har också andats in rök men det är oklart om de behöver sjukvård.

Det bor ett trettiotal personer i huset och fjorton personer i den drabbade trappuppgången.

– Det vi har gjort är att evakuera de boende på adressen, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Vid 21-tiden hade räddningstjänsten fått branden under kontroll. (TT)

Världen

Klippan Uluru, även känd som Ayers Rock, i Australien har stängt för klättring. De senaste månaderna har turistströmmen till klippan ökat drastiskt när personer velat ta tillfället i akt att bestiga klippan innan den stängs. Det har skapat nedskräpning och väckt ilska hos många.

Klippan ses som en helig plats av aboriginerna som länge bett turisterna att lämna sandstensklippan i fred. 2017 vann slutligen aboriginerna en lång strid i frågan och beslutet fattades att stoppa klättrandet.

Annons

Inför stängningen, den 26 oktober, hade på fredagen hundratals människor samlats för att bestiga klippan, enligt Reuters. Turister uppmanas däremot fortfarande att besöka klippan, från marken, samt nationalparken Uluru-Kata Tjuta.

25-årige turisten Masahira Suda som är på besök från Japan dömer inte andras vilja att bestiga Uluru, men avstår själv med hänsyn till aboriginernas önskan.

– Jag har verkligen respekt för dem, säger han till AFP. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons