Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Taxichaufför och väktare ska ha utsatts för rasistiska påhopp i Växjö.
Män misstänkta för misshandel i Växjö och Kalmar.
Publicerad 10 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En taxichaufför och en väktare ska vid midnatt ha utsatts för brott av en och samma berusade taxikund. Båda de utsatta männen har utländskt påbrå.

Händelsen inträffade i Växjö vid midnatt mot söndagen. Under en taxikörning ska kunden ha bråkat med föraren.

Annons

– Han började tjafsa, slog honom på axeln och så vidare. Det är lite oklart vad han sagt, säger Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

I det fallet misstänks kunden, en man i 25-årsåldern, för hatbrott och misshandel/alternativt ringa misshandel

– Vi rubricerar det som ett hatbrott då det berör etnisk bakgrund, säger Cehic.

Taxichauffören stannade vid bråket till på en parkeringsplats vid Norremark. Han satte på varningsblinkersen. En väktare ska ha stannat till bakom taxin.

– Den fulle mannen kom då fram till väktarbilen och sparkade på den. Väktaren gick ut och tog tag i honom och sa att han skulle backa och vänta medan han pratade med taxichauffören. Då skrek han ”Jävla blatte!” och något mer till honom, säger Cehic.

I det senare fallet har taxikunden anmälts för våld mot tjänsteman. Han omhändertogs för fylleri och är alltså inte formellt gripen.

Ingen person behövde föras till sjukhus vid händelsen.

Vid 03-tiden omhändertogs en man i 20-årsåldern som ska ha varit stökig på Grace Nightclub i Växjö.

– Han var lite för full och smällde till en annan kille ute på krogen. Sedan bråkade han med väktare när de fick tag på honom, säger Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen, som omhändertogs för fylleri, misstänks för ringa misshandel samt våld mot tjänsteman eller våldsamt motstånd. Rubriceringarna är tidigt på söndagsmorgonen inte helt klara.

Annons

Ingen person behövde föras till sjukhus, enligt polisen.

Kalmar län

Vid 01-tiden greps en man i Kalmar.

– Han har misshandlat en annan medlem i familjen. Vi ska höra honom och så får vi se var det hamnar någonstans, säger P-O Jansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Sverige

Två tonåringar fördes till sjukhus med livshotande misstänkta skottskador på lördagskvällen. På söndagsmorgonen uppger Region Skåne att en av dem avlidit.

Det var strax efter klockan 21, bara minuter efter smällen i annat område i centrala Malmö, som polis och ambulanspersonal larmades till en restaurang vid Möllevångstorget.

Detta med anledning av misstänkt skottlossning. På platsen, som spärrades av, hittades en ung man med misstänkta skador. Han fördes till sjukhus.

Även en till ung man kom in till akuten i Malmö ungefär samtidigt, i en privat bil. Även han med misstänkta skottskador, enligt polisen.

Bådas skador är livshotande, uppgav Region Skåne först. Senare att den ene av dem avlidit.

De två är mellan 15 och 18 år gamla.

Polis skickades även till sjukhuset och till en början spärrades akutmottagningen av för att skydda vårdpersonalen.

Annons

Senare på natten mot söndagen uppger polisen att ett flertal platser har spärrats av för tekniska undersökningar. Man förhör vittnen och knackar dörr. Övervakningsfilm från Möllevångstorget ska analyseras.

Polis ska även synas mer utomhus i Malmö den närmaste tiden.

Världen

Australiska myndigheter varnar för ökad brandrisk i delstaten New South Wales då väderförhållandena förutspås bli värre nästa vecka, rapporterar SBS News.

– När torr luft kombineras med höga temperaturer, och framför allt med starkare vindar, leder det till mycket intensiva bränder men också väldigt snabbrörliga bränder, säger Dean Sgarbossa vid landets meteorologiska institut till ABC News.

Myndigheterna råder nu invånarna att förbereda sig.

"Tisdagen den 12 november kommer att bli en farlig dag. Utbredda områden med allvarlig och extrem brandfara. Med så många bränder som redan härjar kommer hus och liv att vara i fara. Om du hotas av brand är det inte säkert att du kommer att få hjälp. Börja vidta åtgärder nu, skriver räddningstjänsten på Twitter.

Bränderna tros också närma sig mer tätbebyggda områden i New South Wales. Bland annat storstadsregionen Sydney.

Över 70 bränder härjar i delstaten, ett trettiotal utom kontroll. Sedan i fredags har tre personer omkommit och över 30 skadats. Minst 150 hem har förstörts. (TT)

Hongkong-aktivister har signalerat att protester ska hållas vid flera köpcentrum under dagen, precis som man gjorde för en vecka sedan.

Då drabbade polisen och de flera hundra demonstranterna samma i våldsamma konfrontationer.

Under lördagen samlades flera tusen personer för en minnesstund för en 22-åring som avled efter ha fallit från en hög byggnad i samband med förra veckans protester. Aktivister har även uppmanat till strejk på måndag. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons