Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbränder i Västervik. Strömavbrott i Nybro kommun. Butiksinbrott i Älmhult.
Vulkanutbrott i Nya Zeeland.
Publicerad 9 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax efter midnatt mot måndagen kom larm om bilbrand vid Campus Västervik.

– Två bilar har brunnit, säger Matilda Edsenius, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Annons

Polisen har gjort anmälningar om grov skadegörelse genom brand och skadegörelse genom brand.

Klockan 05 på måndagsmorgonen har polisen ingen misstänkt.

Vid 23-tiden på söndagskvällen ska drygt 100 av Eons kunder i Nybro kommun ha saknat ström.

Avbrottet uppges ha inträffat strax före klockan 19.30 och bolaget uppger att felsökning sattes igång. De drabbade kunderna finns i Hälleberga och Madesjö.

Vid klockan 23.30 var det totala antalet strömlösa nere i 63, enligt bolagets sajt. Prognosen sattes till klockan 03 och strömmen kom tillbaka under natten.

Här saknas innehåll

Kronoberg

Strax efter klockan 03 upptäcktes ett inbrott i en livsmedelsbutik i Älmhult. Polis skickades till platsen, men konstaterade att inget gods stulits.

Sverige

En polisbil vandaliserades och två bilar stacks i brand vid oroligheter i stadsdelen Kronogården i Trollhättan under söndagskvällen.

Polisen larmades vid 18-tiden om flera ungdomar som sprang runt och sköt raketer och smällare i området.

– Vi åkte dit. Under tiden som vi är där får en polisbil sin bakruta krossad, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen.

Fler polispatruller skickades dit. Stämningen lugnade ned sig, men blossade upp igen. Uppåt 40 ungdomar, som bland annat sköt raketer mot polispatrullerna, deltog. Vid 23-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen, rapporterar lokala medier.

Annons

Ingen har skadats eller frihetsberövats. (TT)

Världen

En vulkan på den lilla ön White Island i norra Nya Zeeland har fått ett utbrott. Bilder visar stora rökpelare som stiger från den obebodda ön.

Uppgifter om hur många personer som befann sig på eller runt ön var initialt osäkra. Lokal polis uppger att det rör sig om runt 50 personer, merparten av dem turister. En person har hittills bekräftats död.

Uppgifter om antalet skadade varierar, men det rör sig i samtliga fall om ett fåtal personer. Ingen av dem ska ha livshotande skador.

Utbrottet skedde klockan 14.11, lokal tid, och har föregåtts av flera veckors registrerad aktivitet. Enligt det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science kan ett nytt utbrott komma under de närmaste dagarna. Vulkanen har haft ett flertal utbrott de senaste 50 åren, senast 2016.

White Island, även känd som Whakaari, ligger knappt fem mil öster om Nordön, i populära turistdestinationen Bay of Plenty. Omkring 10 000 personer besöker vulkanön varje år. (TT)

En supporter till den italienska fotbollsklubben Milan vårdas på sjukhus efter att ha blivit knivhuggen av en annan anhängare till det rödsvarta laget.

Bråket inleddes inne på Stadio Renato Dall'Ara i Bologna, när Milanspelarna efter söndagens bortavinst mot Bologna skickade upp tröjor och byxor på läktaren. De två inblandade supportrarna blev oense efter att båda tyckte sig ha kommit över ett par av spelarshortsen. De fortsatte bråket hela vägen ut på gatan, där den ene drog kniv och högg sin meningsmotståndare i magen.

Tillståndet för den knivhuggne uppges vara kritiskt.

På fotbollsplanen har det forna storlaget Milan haft en tung höst, och ligger trots söndagens 3–2-seger först på tionde plats i Serie A-tabellen, 18 poäng efter ledande Inter. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons