Historiskt SM-guld till Piteå efter dramatik

Nyheter Artikeln publicerades
Piteås June Pedersen rensar undan framför Rosengårds Iva Landeka.
Foto: Björn Lindgren/TT
Piteås June Pedersen rensar undan framför Rosengårds Iva Landeka.

Rosengård tappade greppet om SM-guldet – som i stället hamnar hos sensationslaget Piteå.

Piteå vann avslutningsmatchen mot Växjö med 6–1, samtidigt som Göteborg slog Rosengård med 4–2.

Guldstriden mellan Rosengård, Piteå och Göteborg blev minst sagt dramatisk i den damallsvenska fotbollens sista omgång. Rosengård hade allt i egna händer, men hamnade i brygga direkt borta mot Göteborg. Elin Rubensson sköt snyggt in 1–0 redan i tredje minuten och spädde på till 2–0 med ett minst lika vackert mål senare i första halvlek.

Det öppnade för Piteå, som efter två mål av Madelen Janogy gick fram till 2–1-ledning i paus hemma mot Växjö. Så långt var det norrbottniskorna som hade ena handen på SM-bucklan, med Göteborg som främsta utmanare.

Men Rosengård vaknade på Ullevi i början av andra halvlek. Caroline Seger och Lisa-Marie Utland såg med var sitt mål till att det stod 2–2 redan i 51:a minuten. När Piteå samtidigt gick fram till 4–1, efter två mål av Jo Blankenship, var Göteborg i praktiken borta från kampen om seriesegern.

Frågan var i stället om Rosengård skulle lyckas forcera in ett mål till för att sno SM-guldet från Piteå. Men närmare än en ribbträff kom inte skånskorna, trots mängder av vassa chanser.

I stället kontrade Göteborg in 3–2 genom Rebecka Blomqvist och även 4–2 genom Julia Zigiotti Olme.