Historiskt SM-guld till Piteå efter dramatik

Rosengård tappade greppet om SM-guldet – som i stället hamnar hos sensationslaget Piteå.
Piteå vann avslutningsmatchen mot Växjö med 6–1, samtidigt som Göteborg slog Rosengård med 4–2.
Publicerad 27 oktober 2018
Piteås June Pedersen rensar undan framför Rosengårds Iva Landeka.
Piteås June Pedersen rensar undan framför Rosengårds Iva Landeka.Foto: Björn Lindgren/TT

Guldstriden mellan Rosengård, Piteå och Göteborg blev minst sagt dramatisk i den damallsvenska fotbollens sista omgång. Rosengård hade allt i egna händer, men hamnade i brygga direkt borta mot Göteborg. Elin Rubensson sköt snyggt in 1–0 redan i tredje minuten och spädde på till 2–0 med ett minst lika vackert mål senare i första halvlek.

Det öppnade för Piteå, som efter två mål av Madelen Janogy gick fram till 2–1-ledning i paus hemma mot Växjö. Så långt var det norrbottniskorna som hade ena handen på SM-bucklan, med Göteborg som främsta utmanare.

Men Rosengård vaknade på Ullevi i början av andra halvlek. Caroline Seger och Lisa-Marie Utland såg med var sitt mål till att det stod 2–2 redan i 51:a minuten. När Piteå samtidigt gick fram till 4–1, efter två mål av Jo Blankenship, var Göteborg i praktiken borta från kampen om seriesegern.

Frågan var i stället om Rosengård skulle lyckas forcera in ett mål till för att sno SM-guldet från Piteå. Men närmare än en ribbträff kom inte skånskorna, trots mängder av vassa chanser.

I stället kontrade Göteborg in 3–2 genom Rebecka Blomqvist och även 4–2 genom Julia Zigiotti Olme.