Annons
Nyheter

Hiv-smittad kvinna dömd till fängelse

Fängelse i två månader. Det blev påföljden för den 34-åriga hiv-smittade kvinna som hade oskyddat sex med två män.
Nyheter • Publicerad 29 december 2006

Hon fälldes för framkallande av fara eftersom hon teg om sin hiv-smitta. 34-åringen befanns också skyldig till falsk tillvitelse då hon ljugit om att hon blivit våldtagen av männen.

De båda männen hade krävt sammanlagt 55 000 kronor i skadestånd för sveda och värk samt kränkning. Men tingsrätten ansåg att bara den ene hade rätt till skadestånd, den man som kvinnan hade ett analt samlag med. Summan hamnade på 8 000 kronor.

Annons

Tingsrätten ogillade åklagarens yrkande om att kvinnan skulle utvisas ur landet.

Inget tvång

Bland bevismaterialet fanns en filmsekvens, filmad med en mobiltelefon, som visade när kvinnan hade sex med en av männen, en sexscen där det enligt tingsrätten inte förekom något tvång.

Att 34-åringen sedan lät männen som hon anklagade för våldtäkt, stanna kvar i hennes bostad till dagen efter, stärkte enligt tingsrätten inte heller hennes trovärdighet.

Kvinnan nekade under rättegången till brottsanklagelserna och höll fast vid att hon våldtagits.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons