Annons
Nyheter

Ligan sålde provsvar för miljoner

En liga som sålt rätta svar till högskoleprovet har fått in minst tio miljoner kronor på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger Ekobrottsmyndigheten.
Sverige • Publicerad 17 april 2018

Vid lunchtid i lördags, precis när högskoleprovet pågick som bäst över hela landet, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps, som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskoleprov.

Annons

– Man har öppet marknadsfört tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

Det har rört sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Verksamheten tros ha pågått under fyra, fem års tid och omsatt mångmiljonbelopp – minst tio miljoner.

Kommissarie Ulf Eriksson berättar att tillslag också skett på flera andra adresser där man stoppat pågående fusk och säkrat bevis i form av teknisk utrustning.

– Vi har också beslagtagit en större mängd kontanter, sammanlagt 2,8 miljoner kronor, säger han och beskriver insatsen som lyckad.

– Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv – både rättsligt och moraliskt. De har bidragit till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar, säger Per Hedman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons