Annons
Nyheter

Högtryck för svensk camping

Sommarvärmens tidiga intåg har gett svenska campingägare en rivstart på säsongen. Vädret tillsammans med en svag krona ökar branschens förhoppningar om ytterligare en rekordsommar i år.
– Det är ett bra tryck och bokningsläget är bättre än tidigare år, säger Nils Gordh, ägare av Apelvikens camping i Varberg.
Sverige • Publicerad 24 maj 2018
Svenska campingägare ser hoppfullt på sommarsäsongen efter högt bokningstryck under våren. Arkivbild.
Svenska campingägare ser hoppfullt på sommarsäsongen efter högt bokningstryck under våren. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Med sommaren runt hörnet väntar snart husbil- och husvagnskaravaner på vägarna och tältande turister runt om i landet.

Intresset för svensk camping har varit skyhögt de senaste åren och sett till trycket under vårsäsongen verkar den trenden hålla i sig.

Annons

– Naturligtvis har det fantastiska vädret, tillsammans med två långhelger gett campingbranschen en rivstart på säsongen, säger Eva Svärd, marknadsansvarig på branschorganisationen SCR Svensk Camping.

För campingen Destination Apelviken i Varberg innebar helgerna vid Valborg och Kristi himmelsfärdsdag fullbokade övernattningsplatser, en positiv utveckling som ägaren Nils Gordh ser spilla över på sommarsäsongen.

– Midsommarhelgen är fullbokad och under semesterveckorna i juli finns det bara småluckor kvar, så det känns bra.

Även Nils Gordh pekar på soliga vårdagar och en svag kronkurs som de huvudsakliga skälen till den starka försäsongen.

På drygt tio år har antalet övernattningar på svenska campingplatser ökat med två miljoner, till en rekordnivå på 15,7 miljoner gästnätter under 2017.

Att så pass många svenskar och utländska turister valde det här alternativet framför exempelvis hotell innebär att campingformen behåller sin position som det populäraste semesterboende i Sverige. Totalt uppgick andelen gästnätter på svenska campingplatser till 43 procent av samtliga övernattningar gjorda i fjol.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons