Hon tar över som chefredaktör

Växjö Artikeln publicerades

Kristina Bingström förväntas bli ny chefredaktör för Smålandsposten efter Magnus Karlsson.

– Vi ska fortsätta leverera bra journalistik på alla plattformar, säger hon.

Kristina Bingström, mångårig medarbetare på Smålandsposten, förväntas bli ny chefredaktör.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Kristina Bingström, mångårig medarbetare på Smålandsposten, förväntas bli ny chefredaktör.

Gota Medias vd och koncernchef Boine Gepertz deklarerade i samband med Magnus Karlssons avgång att det inte bli någon formell rekryteringsprocess av efterträdare. Hans förslag är att Kristina Bingström som varit tillförordnad chefredaktör får fortsätta.

– Det har fungerat så bra under hösten så jag är trygg i att det blir en bra lösning. Det är mitt förslag, men beslutet är styrelsens.

När beslutet om ny chefredaktör kan fattas vågar inte Boine Gepertz säga med säkerhet. Nästa bolagsstyrelsemöte är först i april, men han har med anledning av vad som hänt väckt frågan om ett extra möte.

– Vi har naturligtvis också den fackliga processen att ta hänsyn till.

Vilka förväntningar har du på Kristina Bingström?

– Jag ser redan att hon tagit sig an den här uppgiften på ett väldigt bra sätt. Hon får tillsammans med oss andra fortsätta arbetet utifrån de utmaningar vi har som bransch. Hon är väl insatt i det strategiarbetet vi jobbar efter.

Magnus Karlsson tog farväl som chefredaktör för Smålandsposten inför all personal på torsdagsmorgonen, och tackades av sin förväntade efterträdare Kristina Bingström.
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Magnus Karlsson tog farväl som chefredaktör för Smålandsposten inför all personal på torsdagsmorgonen, och tackades av sin förväntade efterträdare Kristina Bingström.

•••

Kristina Bingström, 43 år, är ett välkänt ansikte på Smålandsposten.

Ursprungligen från Skellefteå, men neutraliserad till smålänning sedan länge. Hon fick sitt första sommarvikariat på tidningen 1996 och blev fast anställd året därpå.

Hon har sedan dess haft en rad olika befattningar på tidningen och bland annat ansvarat för kultur och nöje, lördagsbilagan och personligt. Sedan 2017 är hon också printchef, vilket innebär att hon bär huvudansvaret för tidningens tryckta upplaga.

Uppdraget som chefredaktör provade hon på redan hösten 2016, då Magnus Karlsson hade andra uppgifter inom koncernen. Hon har varit tillförordnad chefredaktör även denna höst och kommer sannolikt att få fortsätta permanent.

Har du tvekat inför uppgiften?

– Att ta över när företrädaren blivit sjukskriven för utbrändhet innebär så klart att jag har funderat över hur man gör för inte själv hamna där.

Men befattningen räds du inte?

– Nej, det är en stimulerande utmaning. Jag har jobbat här i många år och känner både produkt och medarbetare väl. Jag har arbetat nära Magnus under de senaste åren och är väl förtrogen med vad jobbet innebär. Det har också betydelse att jag under hösten känt medarbetarnas stöd att lösa en tuff uppgift.

Vad är det första du ska ta tag i?

– Vi har ägnat hösten åt att se över organisationen. Nu är det dags att prata innehåll. Vi ska fortsätta leverera så bra journalistik som möjligt på alla plattformar. Nu ska vi diskutera hur vi gör det på bästa sätt.