Annons

Hon tror på EU, i bantad form

Ida Eriksson vill se ett EU som inte lägger sig i allt och är mindre byråkratiskt. Hon är länets M-kandidat till Europaparlamentet – en församling hon vill avskaffa.
Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Ida Eriksson, Växjö, är Moderaternas Kronobergskandidat till Europaparlamentet. Hon står på plats 20.
Ida Eriksson, Växjö, är Moderaternas Kronobergskandidat till Europaparlamentet. Hon står på plats 20.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Ida Eriksson kom in i politiken redan vid förra valet, 2014. 25-åringen är idag ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd och sitter i regionstyrelsen. Hon är även ledamot i Växjö kommunfullmäktige.

Nu står hon som namn nummer 20 på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet. Men hon kör ingen egen kampanj för att jaga kryss.

Annons

– Jag står bakom våra toppkandidater, så klart, och är väl lite av vår kampanjledare här lokalt. Jag ser det som min roll att vara peppigast av alla.

De frågor hon skulle vilja driva i EU är ”krafttag för miljön” och ”stärka svenska lantbrukares konkurrensvillkor för att kunna exportera mer svensk mat”.

”EU:s jordbrukspolitik måste bli mindre byråkratisk”

Hur stärks svenska bönders konkurrenskraft?

– EU:s jordbrukspolitik måste bli mindre byråkratisk. Våra svenska företag som producerar livsmedel ska inte drabbas av krångliga regler och administration.

Hon vill även att Sverige ska satsa på att utveckla genmodifierade grödor och tycker att EU-byråkraterna ska hålla sig borta från den svenska skogen.

– Alltså, mindre tyckande i Bryssel om hur vi ska sköta vår livsmedelsproduktion och skogsindustri.

Moderaterna vill minska EU-bidragen. Mer än hälften av de pengar Sverige får är jordbruksstöd. 60 000 svenska bönder får drygt 10 miljarder kronor om året.

Svenska bönder är starkt beroende av EU-stöd. Men de vill ni minska?

– Jag träffar många LRF-medlemmar och de säger att de inte vill vara bidragsberoende. Jag vill se till att de får betalt för det de producerar.

Detaljstyrning, byråkrati, bidragsberoende. Du låter kritisk. EU är kanske inte den bästa formen för europeiskt samarbete?

Annons

– Jag tror på EU. De stora övergripande problemen kräver samarbete: klimatet, terrorbekämpning, migrationen. Men EU går in på en överstatlig nivå och lägger sig i detaljer som varje land kan klara själv: vargjakten, snuset… EU är en otroligt stor och dyr organisation.

Här har Kronobergs moderater en idé. På länsstämman den 13 april enades man om att föreslå partiet att verka för att Europaparlamentet, med sina 751 ledamöter, avskaffas. Ministerrådet ska vara den enda lagstiftande församlingen i EU.

– Då kan man få ett effektivare EU samtidigt som det blir enklare för människor att förstå att det riksdagsval vi gör i Sverige direkt påverkar EU. Det blir tydligare då, säger Ida Eriksson.

Här saknas innehåll

”Vi tror på en värld utan gränser och med fri rörlighet. Europeiska Unionen är den tankens praktik i vårt närområde.” Så står det i Moderaternas partiprogram.

Era kampanjer nu handlar snarare om stärkta gränser: ”Koll på Europas gränser” och ”Den fria rörligheten ska inte gälla kriminella”. Vad har hänt?

– Jag har en dröm om en värld där vi har full fri rörlighet. Där man kan bo, verka, leva, studera, bli kär överallt. Men den fria rörligheten får inte gälla för kriminella, den rättigheten måste dras in.

Hur ska det gå till?

– Tomas Tobé är ju vår främste företrädare i de här frågorna, det är han som verkligen lyft de här frågorna och jag tror att många tycker att vi har för slapp gränskontroll idag. Vi behöver bli tuffare mot kriminella.

Du vill alltså ha permanenta gränskontroller inom EU?

– Nej, det är inte det jag är ute efter. Man ska ha större befogenhet att stoppa kriminella från att resa över landsgränser.

Annons

M och KD prioriterar i princip samma frågor och ingår i samma partigrupp. Spelar det någon roll vilket man röstar på?

– Ja, det skulle jag säga. Det som skiljer oss mest är att den moderata grundinstinkten alltid är att spara på skattebetalarnas pengar.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons