Hopp om romans för grodan Romeo

Bolivia Artikeln publicerades
Grodan Romeo får nu hjälp att hitta kärleken.
Foto: MATIAS CAREAGA
Grodan Romeo får nu hjälp att hitta kärleken.

Till slut fick grodan Romeo mer kärlek än han hade kunnat föreställa sig.

Pengarna har strömmat in för att forskarna ska kunna leta upp en partner till "världens ensammaste groddjur".

I ett akvarium på ett naturhistoriskt museum i Bolivia simmar grodan Romeo omkring ensam i ett akvarium. Han är den sista kända grodan av sin art, telmatobius yuracare. Nu har han fem år på sig att hitta kärleken, räknat på hur länge arten brukar leva.

På Alla hjärtans dag gick miljöorganisationer ihop med en dejtingsajt för att samla in pengar till Romeo. Grodan fick en egen profil på sajten, och det fick människor från 32 länder att falla för hans charm och skänka nära motsvarande 200 000 kronor.

Pengarna ska användas för att hitta en partner till Romeo genom ett program för att rädda hans art från utrotning. Forskarna ska bland annat resa till platser där arten förut var vanlig, och till liknande miljöer där ingen har letat.

När forskarna hittade Romeo för tio år sedan anade de inte att det skulle bli så svårt att hitta en Julia. Nu vill de se till att grodan inte går samma öde till mötes som "Ensamme George", som var den sista kvarvarande jättesköldpaddan av en särskild underart på Pintaön i Galápagos. När George dog barnlös 2012 dog arten ut.