Annons
Nyheter

Hundratals kommunanställda varslas om uppsägning

Färre ensamkommande, mindre statliga resurser och åldersuppskrivningar. Verksamheten vid svenska HVB-hem minskar drastiskt – och hundratals anställda varslas runt om i landet.
Migration • Publicerad 19 november 2017
Foto: Arkivfoto

För två år sedan, när hundratusentals flyktingar och migranter sökte sig till Sverige, byggde kommunerna upp stora organisationer för att ta emot dem med kort varsel.

Nu varslas hundratals anställda vid kommunala HVB-hem med nästan lika kort varsel. Hemmen stängs ner eller ombildas till mindre resurskrävande stödboenden.

Annons

– Det har varit en otrolig omställning, med en väldig hastighet. Och jag kan säga att det har varit oförutsägbart och svårt att planera för, säger Magnus Wallinder, socialchef i Ljungby kommun som härom veckan varslade 42 av 60 anställda.

Under 2015 sökte 35 369 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige. I år var det 1 103 fram till sista oktober. Vid det här laget har många fått sina asylbesked och lämnat hemmen. Dessutom har Migrationsverkets åldersbedömningar gjort att många som anses vara myndiga har förflyttats.

– De senaste två månaderna har det varit veckor där 5-6 personer har lämnat våra enheter varje vecka. Det finns ingen möjlighet för oss att anpassa oss till det och jag är besviken på att man inte har beredskap från staten att förhålla sig till det, säger Wallinder.

Härom dagen varslade Eskilstuna kommun 60 personer.

– De kraftigt sänkta ersättningarna från staten gör att vi nu anpassar oss till nya budgetmässiga förutsättningar och vi har en skyldighet att hantera skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt, säger socialchefen Mehmed Hasanbegovic till Eskilstuna-Kuriren.

I Skövde varslades förra månaden 45. I Lidköping är det 16 och i Skellefteå 15. I Piteå, där 10 personer varslats, vill kommunen sälja platser för ensamkommande till andra kommuner, rapporterar NSD. Och under året har många kommuner därtill varslat.

Fackförbundet Vision vittnar om stora nedskärningar i alla regioner.

– Vi önskar att kommunerna i detta läge, när det finns förhållandevis goda ekonomiska förutsättningar, ser till barnen och de ungas bästa, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision.

Fackförbundet tycker att medlemmar ska lex Sarah-anmäla fall där de ensamkommandes behov åsidosätts.

Tillfälliga anställningar under flyktingkrisen kan vid det här laget ha övergått i fastanställningar. Vision ser samtidigt ett skriande personalbehov på andra fronter inom många kommuner.

Annons

– Vi uppmanar kommunerna att göra individuella bedömningar innan de gör sig av med kompetent personal som har byggt erfarenhet under de här åren. De kan tas till vara på i andra verksamheter och stärka upp till exempel i skolan, säger Kristina Folkesson.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons