I år ska det vara en elcykel

Jul Artikeln publicerades

Elcykeln blir årets julklapp.

Den "speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt önskan att vara fri, flexibel och stundtals bekväm", enligt HUI Research.

Elcykeln är årets julklapp 2017.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Elcykeln är årets julklapp 2017.

Mer än var tionde cykel som säljs i Sverige i dag är en elcykel. Förra året såldes 45 000 stycken – och under innevarande "cykelår" har försäljningen ökat med över 50 procent.

Den har gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp, enligt HUI Research, som utser årets julklapp.

– Elcykeln representerar definitivt den tid vi lever i, säger Johan Larsson, analytiker på HUI Research.

Elcykeln har också hamnat i det politiska rampljuset. I regeringens budgetförslag för 2018 föreslås en premie för billigare elcyklar – som en stor del i en klimatsatsning. Det kan innebära att staten står för en fjärdedel av kostnaden för elcyklar som kostar upp till 10 000 kronor.

Stockholms stad är dessutom på väg att ersätta 1 500 hyrcyklar med 5 000 eldrivna varianter.

Förra året var det VR-glasögonen som utsågs till årets julklapp och bland tidigare exempel finns DVD-spelaren (år 2000), råsaftscentrifugen (2013) och bakmaskinen (1988).

Enligt HUI Research ska Årets julklapp vara en nyhet, eller något som "fått ett nyväckt intresse under året", samt att den ska "svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter". Dessutom ska produkten "representera den tid vi lever i".

Fakta

Elcykel

En elcykel är en cykel med elmotor som kopplas in när trycket på tramporna ökar, exempelvis för att underlätta trampningen i uppförsbackar och i stark motvind.

Motorn drivs av ett batteri. Batteriet kopplar man loss och laddar hemma.

Hur långt det går att köra på en laddning beror på hastighet, hur tungt lastad cykeln är, antal uppförsbackar, motvind med mera. Men cirka fem till sju mil brukar gå bra på en laddning. Om batteriet laddar ur går det att trampa vidare som på en vanlig cykel.

Maxhastigheten är 25 kilometer i timmen. Det finns elcyklar som kan gå i 45 kilometer i timmen, men då klassas de som mopeder.

De billigaste elcyklarna kostar mindre än 10 000 kronor. De dyraste kan kosta uppåt 70 000 kronor, eller i extremfall ännu mer.

Källa: Nationalencyklopedin, Råd & rön

Visa mer...

fakta

Minns du årets julklapp?

2016: VR-glasögon

VR står för virtual reality och med hjälp av sådana glasögon upplever sig användaren vara omgiven av en datorgenererad verklighet.

2013: Råsaftcentrifug

Att göra sin egen juice kan vara både roligt och bli gott. Men handen på hjärtat – står din råsaftcentrifug fortfarande på diskbänken eller är den instoppad i ett mörkt köksskåp?

2008: En upplevelse

Gångbart alla år, egentligen. Det kan ju vara alltifrån ett mysigt krogbesök till ett spännande äventyr i luften. Upplevelserna säljs fortfarande förpackade som presentkort ute i handeln.

2000: Dvd-spelare

Sannerligen en hård klapp. I dag är den dock inte längre ett nödvändigt ont, eftersom många gärna ser på film på nätet i stället.

1997: Tamagotchi

Tamagotchin blev snabbt en inneleksak. Och visst är den lättare att ta hand om än hund och katt? Konceptet känns kanske lite passé, men hör och häpna – Tamagotchin kommer snart i ny miniversion.

1993: Parfym

För vissa är detta alltid årets julklapp. Säkert mycket uppskattat – om man tar hänsyn till mottagarens doftpreferenser.

1990: Woken

Asiatisk mat var hett, och med en schysst panna kunde vi tillaga käket på rätt sätt. Detta kok- och stekkärl går fortfarande att hitta ute i handeln.

1988: Bakmaskin

En maskin som bakar – blandar, knådar, jäser och gräddar automatiskt. Maskinens popularitet har dock gått både upp och ner genom åren.

Visa mer...