Annons
Nyheter

Infekterad konflikt om juvelsmycke – ”oförskämt”

Smålands museum vägrar att lämna tillbaka ett smycke som man lånat från Nationalmuseum i Stockholm.
Växjö • Publicerad 18 december 2017

Ett storbråk har blossat upp mellan Smålands museum och Nationalmuseum i Stockholm. Nationalmuseum har lånat ut operasångaren Christina Nilssons smaragdhängsmycke till Smålands museum i Växjö. Nu vill man ha smycket tillbaka men Smålands museum vägrar, skriver SR Kronoberg.

– Vi är envisa smålänningar och släpper det inte så lätt, säger Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland, till SR Kronoberg.

Annons

Lennart Johansson tycker att det är mycket märkligt att Nationalmuseum nu kräver tillbaka smycket, som har visats på Smålands museum i 30 år.

Magnus Olausson på Nationalmuseum säger att de har sin fulla juridiska rätt att ta tillbaka sitt halssmycke och att det ska visas museet öppnar igen nästa år efter renoveringen. Det brev Lennart Johanssons har skickat kallar han oförskämt.

– Han kan ju inte komma och kräva att det här ska vara placerat i Småland för tid och evighet, det är helt lagstridigt, säger Magnus Olausson till SR.

Ulf ÖsterströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons