Annons
Nyheter

IS uppges besegrat i sin huvudstad

Islamiska staten (IS) har besegrats i sin självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Syrien • Publicerad 17 oktober 2017

USA-stödda styrkor hissade vid lunchtid sin flagga inne i al-Raqqas stadion, IS sista kvarvarande fäste i jihadisternas självutropade huvudstad, enligt nyhetsbyrån Reuters. Flaggan – kurdiska YPG:s, den starkaste gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF – ställdes upp mitt i stadion sedan striderna tagit slut. Enligt milismän finns fortfarande landminor kvar att röja.

Tidigare på dagen intog SDF enligt egen utsago ett sjukhus i al-Raqqa, som ska ha varit det andra betydande tillhållet i staden som fortfarande stod under IS kontroll. 22 utländska IS-anhängare dödades i striden om sjukhuset, enligt SDF. Det är oklart hur många som dödats i striden om stadion, men på måndagskvällen fanns enligt beräkningar några hundra IS-stridande kvar i den närmast ödelagda staden.

Annons

I måndags intog SDF, som stöds av en USA-ledd allians av länder, en ökänd rondell som använts för offentliga halshuggningar och korsfästelser under IS skräckvälde.

IS intog al-Raqqa 2014.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons