Annons
Nyheter

Jan Björklund avgår i höst

Liberalernas partiledare Jan Björklund kastar in handduken.
– Efter 12 år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, nån gång måste det ske, säger han på en presskonferens.
Politik (TT) • Publicerad 6 februari 2019
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Björklund uppger på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.

Liberalerna var under regeringsbildningen det parti som framstod som mest splittrat. Flera högt uppsatta partiföreträdare gick öppet på linjen att partiet skulle släppa fram en M+KD-regering som skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna – tvärt emot Björklunds linje.

Annons

Beskedet om att Björklund inte ställer upp för omval kommer ändå litet överraskande just nu, eftersom det var Björklunds linje som vann i partiet. I både riksdagsgruppen och partirådet fanns det en tydlig majoritet för att godkänna överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Enligt vad TT erfar ville Jan Björklund från början gå ännu längre och sätta sig i regeringen. Det förslaget röstades dock ned i ett tidigare skede i partiet.

Skulle Liberalerna i höst välja en efterträdare som företräder minoritetslinjen i regeringsfrågan, kan hela överenskommelsen med regeringen vara i gungning.

Jan Björklund tillträdde som partiledare i september 2007, då han efterträdde Lars Leijonborg. Han var skolminister i Reinfeldtregeringen 2006 och utsågs till utbildningsminister 2007, en post han innehade fram till 2014.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons