Kan ni tänka er att ändra upptagningsområdena för skolor för att minska risken för segregation?

Kronoberg Artikeln publicerades
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här svarar de politiska partierna:

Moderaterna:

Nja, vi vill att alla elever ska kunna välja den skola som passar elevens intressen, inriktning och form allra bäst oavsett var de bor. Vi vill därför införa aktivt skolval, så att alla väljer en skola och därmed kan välja bort den närmaste eller de skolor som inte passar.

Centern:

Nja, I något fall kan det kanske fungera, men vi vill istället öka valfriheten för alla föräldrar att välja sina barns skolor.

Liberalerna:

Ja. Att ändra upptagningsområden så att fler elever får chansen att möta kamrater med en annan bakgrund är ett sätt att minska segregationen. Men ännu viktigare är att införa aktivt skolval så att alla elever får möjligheten att välja skola efter vad som passar just hen. Oavsett var man bor.

Kristdemokraterna:

Nja. Kommunerna bestämmer om upptagningsområden. Det finns ett fritt skolval. Om en skola blir full får kriterier införas exempelvis syskonförtur, närhetsprincipen. Vi är öppna för att ändra kötiden så att man inte kan sätta sitt barn i kö förrän det år de fyller 5 år.

Socialdemokraterna:

Ja. Vi kan tänka oss det men det är en kommunal fråga.

Vänsterpartiet:

Ja. I skolan ska barn med olika bakgrund och från alla samhällsklasser mötas. Detta ska skapa förståelse och låta barnen lära av varandras olikheter. För att kunna skapa en skola som minskar klyftorna istället för förstärker dem så behöver vi därför ändra upptagningsområdena.

Miljöpartiet:

Ja. Den modellen bör prövas på flera ställen.

Sverigedemokraterna:

Nja. Vi är för det fria skolvalet. Problemen i skolan beror inte enbart på segregation.