Annons
Nyheter

Kommun kan köpa tillbaka strand av Anders Öman

Mörbylånga kommun på Öland vill engagera sig i Haga Parks badplats.
Kommunen kan tänka sig att arrendera eller köpa tillbaka badplatsen av ägaren, Växjöentreprenören Anders Öman.
Öland/Växjö • Publicerad 8 april 2018

Mörbylånga kommun gjorde en badplatsutredning under 2006 och kom fram till att man inte längre behövde ta hand om Haga Park.

Badplatsen såldes därför år 2006. Först till Mattias Johansson, som köpte 55 000 kvadratmeter för 200 000 kronor. Det fanns ett positivt förhandsbesked och byggrätt på restaurang/serveringslokal på 200 kvadratmeter. Tanken från kommunens sida var att få till en riktigt attraktiv badplats.

Annons

Men så blev det inte.

2009 kom det in klagomål till kommunen om att det är sopigt vid stranden. Hösten 2009 väljer Mattias Johansson att sälja stranden för 1,8 miljoner kronor till Kärnhems ägare, Anders Öman i Växjö.

Anders Öman menade 2010 att han inte hade något att göra med hur skräpig stranden var, eftersom han arrenderade ut den. Då hette arrendatorn Niklas Rabnerstam och sa så här: ”Men badarna kan vara lugna. Vi har inte lagt i bryggan eftersom den är för dålig. Det har precis blivit klart med en flytbrygga och vi räknar med att den ska komma på plats till midsommar.”

Mycket bättre blev det ändå inte. Låsta toaletter, skräpig strand, bryggan på land. Klagomålen har varit varje sommar varit många.

Haga Park finns inte med i Mörbylångas senaste badplatsutredning från 2017. Men kommunen väljer nu att engagera sig i alla fall.

– Ja. Det har varit många klagomål. Vi har landat i att området är för strategiskt viktigt för att vi ska låta det vara. Många berörs, säger kommundirektör Ann Willsund.

I december träffade Mörbylånga kommun föreningarna och Anders Öman för att diskutera hur man ska göra. Något beslut fattades inte, men Ann Willsund säger att alla visade engagemang för att det ska bli bra. Hon utesluter inte att kommunen arrenderar eller köper tillbaka stranden.

– Det blir politikerna som får besluta. Men det är sommar snart, och vi vill att den ska fungera till sommaren. Det kan också bli så att vi sluter ett skötselavtal med föreningarna i området.

Linnea NybogårdSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons