Annons
Nyheter

Könsrakning av funktionsnedsatt får hård kritik

Den funktionshindrade vårdtagare som intimrakades av en sommarvikarie, utsattes för en kränkning. Den gode man som gjort en anmälan till IVO fick till slut medhåll i sin hårda kritik.
Hultsfred • Publicerad 19 oktober 2018
Genrebild från TT.
Genrebild från TT.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Händelsen inträffade i augusti förra året. En sommarvikarie rakade då området kring könsorganet och armhålorna på den funktionshindrade. Gode mannen reagerade starkt på detta och började ifrågasätta rutinerna på vårdenheten.

Gode mannen gjorde en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, då denne tyckte att socialförvaltningen behandlat händelsen alltför nonchalant. En Lex Sarah-anmälan gjordes visserligen av socialförvaltningen men efter en internutredning beslutade verksamhetschefen att händelsen inte skulle anmälas vidare till tillsynsmyndigheten.

Annons

– Det känns bra att min uppdragsgivare får någon slags upprättelse så här i efterhand, säger den gode mannen. Jag tycker att det har varit så uppenbart att man från kommunens sida har försökt bagatellisera händelsen.

IVO anser sig inte kunna bedöma om rakningen skett mot den funktionshindrades vilja men konstaterar att det inte kan ha varit på dennes initiativ, då kommunikationsförmågan saknas.

Enligt personalens svar till IVO, hade man inte reflekterat över den enskildes inställning till rakningen eller vem som hade rätt att bestämma över när den skulle utföras.

På grund av detta bedömer man att händelsen sannolikt inneburit en kränkning av den enskildes personliga integritet.

IVO är också, precis som den gode mannen, kritiskt till att den enskildes perspektiv inte alls lyfts fram i den interna Lex Sarah-anmälan som gjorts. Man förutsätter att kommunen ska arbeta mera för att skapa en vård som respekterar funktionsnedsattas självbestämmande och integritet.

Utöver anmälan till IVO gjorde gode mannen även en polisanmälan då denne menade att rakningen måste ha skett under tvång, eftersom den funktionshindrade avskyr att blir rakad i ansiktet eller få håret klippt. Polisutredningen lades dock ner då man ansåg att inget brottsligt låg bakom händelsen.

Tommy NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons