Annons
Nyheter

Kristdemokrat vill minska patienters insyn i journaler

Kristdemokraten Eva Johnsson vill minska Kronobergspatienters insyn i sina egna journaler. Hon vill ge vården möjlighet att föra medicinska resonemang utan att patienterna får veta.
Växjö • Publicerad 21 februari 2018

Det är den enskildes möjlighet att läsa sin egen journal på nätet som Eva Johnsson vill se över och om möjligt begränsa. Hon vill inför interna ”skyddade resonemang” för vårdpersonalen där olika specialiteter skulle kunna ta upp olika infallsvinklar på ett sjukdomstillstånd.

Särskilt viktigt vid komplicerade diagnoser och allvarliga sjukdomar menar kristdemokraten och tror att den minskade insynen för patienten därför skulle kunna leda till ökad patientsäkerhet istället.

Annons

Med snabbare och säkrare diagnosticering så minskar det onödig oro och ångest när felaktiga hypoteser minimeras skriver hon i sin motion till regionfullmäktige.

Regionsstyrelsen går delvis på hennes linje, det finns redan en tillsatt grupp som ska se över all vårddokumentation och den ska också titta på principen att patienten ska kunna läsa allt i sin journal.

En möjlighet som ska undersökas är att vissa anteckningar under en tid ska kunna förseglas, till exempel fram till nästa patientåterbesök där en läkare får chansen att delge patienten först eventuella diagnoser eller hypoteser.

Arbetet med journalerna fortsätter under 2018.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons