Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: En gyllene regel för vår tid

Kristina BingströmSkicka e-post
Publicerad 16 oktober 2017 • Uppdaterad 17 oktober 2017
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De finns lagar och det finns förhållningsorder och det finns uttalade och outtalade regler. Etik och moral och sedlighet och hyfs och vett och etikett och vanligt hederligt sunt förnuft. Och alltihop eller nästan alltihop är vettigt, och redigt och självklart.

Och alltihop kokar egentligen ner till den gyllene regel som återfinns i nästan alla religioner och livsåskådningar, med olika ord men med samma innebörd.

Annons

Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Tänker på det när flyktingar väller in från länder som inte längre fungerar, från städer som inte längre finns. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. En dag kan det vara du som drabbas, en dag kan det vara du som flyr.

Tänker på det när hot och trakasserier tystar röst efter röst som borde få höras, som måste få höras. Att värna demokratin är att värna alla röster, inte överrösta alla andra – i demokratins namn. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Lyssna för att bli lyssnad på.

Tänker på det när härvan runt män som Harvey Weinstein och Bill Cosby växer. När kvinna efter kvinna träder fram och berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. Händer där händer inte ska vara, tjänster som ska betalas – in natura. Ett nej som är ett nej som måste få vara ett nej. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Det sprider sig en kampanj på nätet just nu för att visa hur många Weinsteinare det finns, som helt enkelt skippar de två sista orden i den gyllene regeln. Behandlar andra som de själva vill. En tyst manifestation för visa på hur många, alltför många som drabbas av sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp. En liten hashtagg följd av två ord.

#metoo

Annons
Annons
Annons
Annons