Annons
Nyheter

Kronisk prostatit svårbehandlad

Det är viktigt att akut prostatit behandlas.
Annars kan det gå över i ett kroniskt tillstånd, förklarar Hans Wedrén, urolog och verksamhetschef på Bollnäs sjukhus.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2004
Lennart Branthle påpekar att kronisk prostatit är en typisk "lågstatussjukdom" och prioriteras inte från forskningssynpunkt. Etablerad och seriös forskning förekommer främst i USA och Kanada.
Lennart Branthle påpekar att kronisk prostatit är en typisk "lågstatussjukdom" och prioriteras inte från forskningssynpunkt. Etablerad och seriös forskning förekommer främst i USA och Kanada.Foto: 

Hans Wedrén instämmer om att män med kronisk prostatit är en svårbehandlad grupp.

- Vi vet inte orsaken till prostatit. Men på något sätt har det med det skyddande sekretet i prostata att göra.

Annons

Sekretetet har bland annat en antibakteriell funktion. Hos män med prostatit förändras sammansättningen och det bildas en immunologisk reaktion.

Hans Wedrén har forskat på tillståndet och skrivit en avhandling om kronisk prostatit.

- För akut prostatit finns det bra behandlingar med antibiotika. Kronisk prostatit vet man mindre om.

Det har inte hänt så mycket på forskningssidan. Men Hans Wedrén hoppas att i spåren av forskningen kring prostatacancer kommer man att kunna lösa gåtan i framtiden.

- Det finns massor av huskurer för att lindra prostatit. Lagom motion är bra, tre gånger i veckan, och det gäller att hålla sig varm.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons