Annons
Nyheter

Kronoberg: Byggavfall stängde vattenkraftverk

20-30 fulla säckar med byggavfall som slängts i Lagan stängde vattenkraftverket i Timsfors i Markaryds kommun. Ett brott som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
Markaryd • Publicerad 20 oktober 2017

Det var i onsdags bolaget Statkraft fick stänga ned sitt kraftverk i Timsfors i Markaryds kommun sedan man fått helt stopp i inflödet till verket.

– Man hittar de här 20-30 säckarna som knutits ihop och dumpats i Lagan, fulla med isolering och kablar och som man måste få bort från gallret som stoppar saker från att hamna i turbinen, säger Robert Loeffel vid Kronobergspolisen.

Annons

Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse men någon större fara ska det inte ha varit, för kraftverket eller dammen.

– Vi har inte varit på plats utan det reddes ut av kraftbolaget, misstankarna är att det här brottet begåtts några kilometer uppströms, säger Robert Loeffel.

Där finns en avfallsanläggning och polisen samt kraftbolaget tror att någon kommit till den, upptäckt att det var stängt och istället slängt allt sitt byggavfall i Lagan istället.

Några misstänkta för brottet finns inte.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons