Polisens Robert Loeffel visar beslaget av cannabis.

Två anhållna efter cannabisbeslag

Kronoberg 2008-08-21 | Uppdaterad 2008-08-21

Två personer är anhållna efter gårdagens tillslag där ett stort antal cannabisplantor hämtades ur en villa i Agunnaryd.


Ett stort antal cannabisplantor hämtades ur huset.

FAKTA

Cannabis

ca´nnabis är ett samlingsnamn för det som utvinns ur indisk hampa, som är förbjudet att odla i Sverige. Cannabis är en vanebildande drog, klassad som narkotikum, och indisk hampa får inte odlas i Sverige.

Av plantan framställs THC, marijuana, haschisch (hasch) och hascholja, alla hallucinogena droger.

Vid rökning framkallar cannabis ett rus som karakteriseras av en känsla av tyngdlöshet, eufori, förändringar av tidsbegreppet och varseblivningen, störda minnesfunktioner och försämrad verklighetsuppfattning. Cannabinoiderna är fettlösliga och tas upp och lagras i fettvävnad och organ med hög fetthalt, t.ex. hjärna och lever. Nedbrytningen tar ända upp till sjuttio dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av.

Det beräknas att cannabis används av 300 miljoner människor, varav ca 200 000 i Sverige. I Sverige är det näst alkohol det vanligaste berusningsmedlet. Vanerökare konsumerar 1–5 g om dagen, ofta under många år. Skadeverkningarna är främst av psykisk natur, t.ex. ångestattacker, depressioner, avtrubbning, initiativlöshet samt stagnation av personlighetsutvecklingen. När missbruket avbryts uppkommer abstinenssymtom som magsmärtor, oro och sömnlöshet; dessa kan vara så svåra att sjukhusvård behövs. Missbruket kan diagnostiseras genom bl.a. urinprov och kan behandlas framgångsrikt genom avgiftning och långvarig stödjande psykoterapi.

Källa: ne.se

LäS MER


Männen är anhållna misstänkta för grovt narkotikabrott och förberedelse till grovt narkotikabrott. Den ena är 32 år och skriven i Jönköping. Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Den andra är en 42-årig man som vistas illegalt i landet. Båda kommer från Vietnam. Tips från allmänheten ledde polisen till beslaget. Efter det ha polisen haft spaning i byn en längre tid. En av männen greps inne i bostaden och den andre greps ett stycke därifrån, efter att man hade sett honom vid fastigheten tidigare.
– Mycket tyder på att fler är inblandade när det är den här omfattningen, säger Klas Fredriksson.
De beslagtagna plantorna kommer att skördas vid roten och skickas upp till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, där de torkas och vägs. Den sammanlagda vikten av beslaget ligger sedan till grund för åtalet.


 

Dagens fråga

Vilken drog är farligast för samhället?

Visa resultat
Kommentarer

 • Tråkit

  Nu blir det ännu tråkigare i växjö.


 • Varför??

  Mats.... Varför inte flytta om det är så tråkigt i Växjö??? Förresten ligger inte Agunnaryd i Växjö...

  Jag tycker det var bra att EN kom fast iaf


 • Tråkigt

  Flytta då


 • Legalize it!

  Håller med Mats till 100%
  Legalize!


 • Palla.

  låt folk röka ifred, inte som att det skadar någon.


 • Måste vara lagligt snart

  Jag är helt imot droger med detta måste ju snart vara lagligt tycker nästan det är löjligt gör ingen skada och bättre dom röker lite ungdomarna än att vara ute och festa bråka och ställa till det.


 • Skadeglädje suger!

  Jag undrar om glädjen över att dessa har åkt fast hade varit lika stor om det hade handlat om sprit, världens vanligaste drog, en drog som orsakar förödelse i samhället och kostar landet miljarder i vårdräkningar, misshandlade män och kvinnors rehabiliteringar och splittrar familj efter familj.
  Cannabis har inte den effekt på användaren som sprit har och det har aldrig förekommit något dödsfall som direkt följd av användandet. Visst kan vissa tappa omdömet vid användandet av stimulerande medel men cannabis angriper inte kroppen och hjärnan som alkohol.
  Så till er som jubblar över andras olycka: rättfärdiga inte ert supande, spelberoroende och dylikt genom att svartmåla cannabis. Det gör inte era egna brister mindre fel.
  Ta reda på fakta om cannabis och fundera starkt över varför ni absolut vill att rökandet ska förbli en kriminell handling. Är det därför att NI tycker att det är fel eller för att någon någon gång har sagt det till er.
  Jag är själv mycket högutbildat och röker regelbundet men men aldrig märkt att jag tagit skada.


 • Mats

  Tråkit!?..lite för mycket röka och lite för lite skolgång kanske..


 • bra gjort.

  tro alla skiter fullständigt hur tråkigt de bli i växjö. Pundare finns de för många av.


 • Skadeverkningar

  "Skadeverkningarna är främst av psykisk natur, t.ex. ångestattacker, depressioner," Konstigt att det i Kalifornien skrivs ut medicinsk marijuana MOT just dom symptomen.


 • =/

  varför liksom ? det skadar inte sammhället alls av att pundare sitter hemma o tar det lugnt o tar en joppe eller liknande. förgävligt asså : )<3


 • :(

  Tragiskt väldigt tragiskt, så mkt till spillo...


 • helt stord

  jag bor da i usa, var i min stat ar marijuana ilegallt til en specis mangd under 14 gram ( halv ounce) ar det en boter typ some en parkerings boter, staten som jag bor i ar helt berusad av svarta som tillverkar och saljer kokain, crack, amfetaminer och sant skit, forjavligt at dom satter dit folk for at dom odlar en medicin helt forjavlit


 • Cannabis ingen tung drog

  Jämfört med alkohol så är cannabis en väldigt mild drog. Av alkohol blir man ju helt väck och mycket våld sker pga alkoholanvänding. Jag vågar tillochmed påstå att alkohol är en drog som är lika tung som många andra droger i samhället, som amfetamin, GHB, bensodiazepiner och så vidare.
  Cannabis spelar helt klart i ligan under den.


 • Tjohoppfallerallanlej

  Till: "Bort med Skiten"
  Någon tror vist att alla som röker är nerpundade? Är alla som tar en öl på krogen alkisar då?`pucko...


 • bra jobbat polisen

  hoppas att pundar asen får känbara fängelse straff och livstids utvisning
  bra att polisen har börjat rensa upp bland slödret


 • Marijuana

  Lär mera om hampans användningsområden
  Har själv rökt marijuana sen 1967


 • krossa knarket

  Man blir ju mörkrädd när man läser dessa inlägg.
  Man behöver inte vara högutbildad för att kunna begripa att knarket är ett fördärv, vem vill ha sitt barn på dagis där fröken röker gräs eller gå till en doktor eller möta en pårökt bilist på vägarna. Jag tror att dom som är för knarket är vilsena ungdomar eller övervintrade hippies. Hur många av er kan med handen på biblen säga att ni vill att era barn ska knarka?


 • Aldrig rökt....

  men detta är en drog jag tycker borde bli laglig. Hur jag kan komma fram till detta är att jag läst på en del om maijuana och den gör fan ingen skada om man jämför med alkohol! Innan alla fördomsfulla anti-drog-människor gör sina kommentarer kan ni inte läsa på lite innan ni börjar snacka?


 • Vafan

  Krossa knarket??

  Är det cannabis rökarna som går runt på stan om kvällarna och slår ner folk, startar bråk på krogen etc?
  Är det kanske cannabisrökarna vi ser sitta på bänkarna med en öl i handen och rotar i papperskorgar för att kunna gå in på systemet?
  Jag röker inte cannabis men har träffat folk som har gjort, och har även testat själv.
  Skämmigt hur motståndarna argumenterar och kallar folk för pundare.


 • .......

  Jag blir bara så JÄVLA förbannad på sverige när fan ska ni förstå att cannabis är ingen dödsdrog! Okej det sliter på lungorna men skadar det någon annan? Nej tror inte det. Inge dödsraporter finns där en person har dött utav cannabis missbruk! Andra länder gör det lagligt eller mindre olaligt att klassa ner straffet för användning till personligt bruk! Tänk sverige ni kan tjäna pengar på det här. Bättre att ungdomar röker lite än att dricka alkohol säger jag med egna erfarenheter MAN blir dum i huvet utav alkohol! Jag har fått några tänder utslagna när alkohol har varit inblandat. Men cannabis har jag väll glömt bort vad jag snackade dom och la mig på golvet och skrattade ett antal minuter. Cannabis gör dig inte till en mördare inte till en pundare inte till en dödsknarkare! ... Slut skrivet hoppas ni fattar något (?) är som sagt lite pårökt just nu och ville bara få ut mina känslor lite =)


 • Heja!

  Suveränt jobbat. Poliserna i Markaryd är fantastiska!


 • Bra vevat!

  Stolt rökare! Lite oväntat att så många är så drogliberala gentemot cannabis, trodde Kronoberg var befolkat enbart med dumma medelsvenssons som bara super varje dag. Legalize!


 • Hehe

  Jag är själv mycket högutbildat och röker regelbundet "men men" aldrig märkt att jag tagit skada.

  Postad av Serge 2008-08-21 20:22

  Säger du det:)


 • Nu får ni ge er

  Till "krossa knarket". Hur tänker du nu? Bara för att man använder sig av cannabis betyder inte det att man går runt och är hög 24/7, är man en normal ansvarsfull person så röker man inte under sin arbetstid eller i situationer då man har viktiga saker att göra! Du säger: "Vem vill ha sitt barn på ett dagis där fröken röker på?" Jag ställer frågan: Vem vill ha sitt barn på ett dagis där fröken är full? Det är samma sak. Jag röker på helgerna, men jag tar ändå ansvar för mig själv och röker inte när koncentration krävs såsom vid arbete, bilkörning eller andra liknande situationer precis som jag inte dricker alkohol under samma omständigheter. Om ni läser på lite från källor som inte kommer från antidrogsajter så märker ni snart att det faktiskt inte är så farligt som ni tror. Faktiskt har alkohol en mycket större skadeverkning än cannabis, som sagts vid ett flertal tillfällen här. Psykos kan förekomma då det finns historik av psykisk ohälsa i familjen och man bör då avstå. Psykosen är inte något som blir utav drogen i sig utan snarare att en person med psykisk ohälsa har en "latent psykos" redan sedan innan användandet av cannabis som kan triggas vid en stark upplevelse under diverse rus på valfri drog. Cannabis triggar inte en person till våld utan dess effekter under ruset är: Eufori och avslappning, förstärkt uppfattning av ljud, smak, lukt och andra sinnesintryck, förändringar i tankegångar och uttryck, pratgladhet, ökad aptit samt muntorrhet, sämre närminne, inlärningsförmåga och motorik.

  Ta reda på fakta själva istället för att svälja allt det som folk har sagt till er. Kritiskt tänkande är nyckeln till en bättre värld :)


 • Inte helt ofarligt, men riskerna är överdrivna.

  Den så kallade "Faktan" om cannabis är ju förstås överdriven som den alltid är i media.

  "Nedbrytningen tar ända upp till sjuttio dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av." -
  Det är endast metaboliter kvar i fettvävnaden, dessa är helt ofarliga och påverkar oss inte det minsta.


  Jag kan ju lätt säga att alkohol gör en minst lika bortblåst, åtminstonde under ruset.

  Nackdelen med cannabis är att den knappt har några biverkningar. Det kan lätt bli att man röker lite för ofta. Men skadeverkningarna är ju minimala.

  Förstår heller inte varför folk säger "pundare" till personer som använder cannabis. Det är ju inte direkt amfetamin vi pratar om.


  Jaja, läs på innan ni kommer med dumma kommentarer. Självklart finns det negativa sidor med cannabis, men det finns överallt. Någon av dina grannar röker kanske, eller någon i din skolklass, eller någon på jobbet. Det finns i varenda del av landet, hos högutbildade som medelsvenssons. Och det går inte att förhindra det, det är helt omöjligt att få stopp på cannabis.

  Försök göra alkohol olagligt, personer kommer bli dödade och en enorm svart marknad kommer växa upp. Det är så det ser ut med cannabis idag, legalisera och många problem försvinner ur världen.


 • Bra Jobbat???

  Ni e ju galna...polisen haffar ju folk som odlar medecin för fan har ni inget vett innanför pannbenet??
  Dom borde hyllas o inte sättas i bur..
  Vart är svergie påväg? Katastrof


 • krossa knarket?

  Man behöver inte vara högutbildad för att förstå att det är bättre att avkriminalisera/legalisera de flesta droger för att minska skadorna och kostnaderna på samhället.

  Vill du ha en full läkare eller dagisfröken? Har du det? Är alla fulla hela tiden bara för att det är lagligt? Man får ju ha lite vett i skallen.

  Självklart vill ingen att deras ungar ska knarka, men det är mestadels för att det är olagligt, iallafall mina föräldrar. Det där med bibeln är ju bara skämmigt och hör inte hit. Religon är nog världens största myteri och "droginformationen" kommer inte långt där efter. Hur fan kan så många människor tro att det är nån annan som styr jorden, men det är ju alltid skönt att ha nåt att skylla på.


 • Fördelar med legalisering

  Jag röker inte själv längre men jag tycker det vore bra med en legalisering i Sverige i något som liknar tex. Christiania i Köpenhamn. Som det är idag så testar många unga cannabis och träffar då skumma och kriminella personer som säljer inte bara säljer hasch utan även heroin, amfetamin och alla andra tunga droger. Kan man få tag på cannabis i Växjö i dag så kan man också få tag på den tunga narkotikan och då blir det verkligen farligt.


 • Svar till "Pappa"

  Givetvis ska man inte röka när man arbetar eller kör bil. Du får ju vara lite rimlig i dina resonemang! Vill du att din dagisfröken har druckit lådvin innan jobbet eller möta ett rattfyllo på gatorna? Nej, givetvis inte. I de allra flesta tillfällen ska man vara nykter givetvis.
  Men jag möter hellre ett gäng som rökt marijuana sent en fredagkväll än ett gäng som är på fyllan då konsekvenserna av alkohol är mycket värre och dessutom har alkohol mycket större beroendepotential.
  Inom en till två generationer än cannabis legaliserat i Europa.


 • Bra jobbat

  Vad bra att dom tog dom!
  Nu finns det mindre av detta dödsknark på gatorna.
  Nu kan våra ungdomar ägna sig åt att dricka sprit & slåss på gatorna istället för att sitta hemma & röka & ha det trevligt.
  Heja Sverige!


 • Intressant

  Visst är det intressant att motståndarna som skrivit här generellt haft sämre grammatik/stavning än de som röker? :P

  Dekriminalisera skiten. Eller än bättre - legalisera och kontrollera!


 • länk

  www.hampa.net


 • Synd.

  Trist att så mycket idogt och samhällsberikande arbete ska gå förgäves för en fånig lags skull.


 • Idiotiskt

  Läs på först innan ni slänger ur dumma idiotiska jävla hjärntvättade kommentarer om hur "dåligt" de är!
  Alkohol är farligt!
  Min farsa dricker varje helg och så fort han KAN dricka.
  Hans familj är nästan splittrad nu, hans sambo flyttade ut med ungarna.
  Så MÅNGA kvällar jag har suttit med henne och snackat om MIN farsas problem.
  Och han är lika hjärntvättade som många av er som är emot. Han säger att den drogen är farlig.
  Han skulle bara veta att jag rökt på i några år och inte alls tagit skada av det medan han spenderar familjens SISTA pengar på supa, kommer hem tidigt morgonen efter, fortfarande stupfull.. Sånt händer aldrig med cannabis om du inte SJÄLV är oansvarlig som person.


 • Vakna upp och tänk

  Min "kära" far är alkoholist, har själv sett på nära håll under hela min uppväxt vad alkohol gör med en familj, hur en persons alkoholmissbruk kan splittra släkt och vänner. Nu har jag själv barn och gör allt jag kan för att hålla mitt alkoholbruk på en låg och lämplig nivå. Det finns inte ett enda dokumenterat dödsfall orsakat av cannabis, något man verkligen inte kan säga om alkohol som årligen skördar både mängder med dödsfall men även orsakar mer familjära skador, psykiska såsom fysiska.

  Nu är jag själv ingen rökare utan jag kan bruka cannabis någon gång var annan eller var tredje månad i goda vänners lag. En aktivitet som skadar mig själv enbart. Man ska inte utmåla cannabis som något ofarligt men samtidigt inte heller överdriva riskerna. För vad händer när barnen väl provar cannabis och upptäcker att det inte var livsfarligt dödsknark? Jo, risken finns att de tror att all annan övrig antidrog-propaganda är så extremt överdriven att de inte tar det på allvar. Vilket gör att hela processen med "gateway-droger" skjuter sig själv i foten.

  Jag tycker inte att man ska säga att cannabis är ofarligt, men man ska hålla det på en bra nivå där information är bättre än desinformation. Personligen hade jag hellre sett människor kramas av cannabis än människor misshandla varandra av alkohol, som det ser ut idag.

  Respektera varandra och respektera barnen, tack för mig.


 • pundare

  verka tyvär som om att de är väldigt för många som gilla o röka här. Den stora skillnaden mellan alkohol o narkotika är att alkohol är lagligt. Så hur jävla mycke ni tycker om o röka på så kommer ni till sist att hamna bakom galler o där kan ni fan sitta. Glöm då icke att ägna plantan som satte er där en tanke. Så kanske ni ge fan i den nästa gång


 • Leave us alone!

  Det är väl bra att det inte når ut till minderåriga. Men det gör alkohol oxå och som ALLA vet så är det en farligare drog.


 • Skadlighet

  Om man tar alla som dör av ALLA olagliga droger i Sverige varje år, så är det ändå MÅNGA FLER som dör av alkohol. Om man tar alla som dör av olagliga droger, OCH alla som dör av alkohol... OCH alla som dör i trafiken varje år... OCH alla som tar självmord, så är det fortfarande MÅNGA FLER som dör av tobaksrökning. INGEN har ännu dött av att ha rökt Marijuana... Nuff said!


 • Från en Ljungbybo

  Jag börjar tro?att det är lite väl många som rökt på som passa på att kommenterar artiklen.
  Ett antal får för sig att Agunnaryd ligger i Växjö och nån säger Markaryd.

  Läs på lite kunskap innan ni skriver kommentarer i framtiden tack.

  Att detta är en illegalklassad drog här i Sverige förstå nog de flesta men alltså. dEt finns en anledning till det.
  Forskare å vetenskapsmän måste man väl andå tro på och när dom säger att det är farligt att röka på så är det farligt och därav illagiseringen.
  Och dessutom skulla jag inte vilja vara granne med en pundargranne


 • debatt

  Mkt bra av SMP att låta en liten debatt, men ack så nödvändig och viktig!! får komma tilltals här.
  Legalize it


 • Säger inte detta allt?

  RESULTAT

  Marijuana 13%

  Alkohol 73%

  Båda är lika farliga 14%

  Total antal röster: 560 st


  ?! alkohol är farligast det splitrar familjer dödar folk folk dödar folk med alkohol i kroppen öppna ögonen idiot sverige.


 • Svar till Andreas

  Undrar vem som är idiot, det är väl ganska uppenbart vad det är för pårökta hippies som suttit här å röstat. Kryp ner i underjorden å rök en holk till för ovan jord kommer det aldrig att bli tillåtet.


 • till rasmus

  bra skrivit. Dom behöver höra hur jävla tröga dom är som tro att de ska bli lagligt o röka gräs. Jävla nötter.


 • Färre droger

  Att rengordna droger i farlighet är helt vansinigt alkohol har vissa efekter och Canabis har andra. Bägge har effekten att användarna inte själva ser konsekvenserna av sitt användande. Alkohol ställer till jätte problem men det betyder inte att vi behöver en drog till som också kommer ställa till problem och den dag vi ser en möjlighet att få bort den kan vi prata om ett byte av laglig drog men jag tror att vi skulle leva i ett bättre samhälle den dag vi klarar oss utan droger.
  Nej till Alkohol
  Nej Till Canabis


 • Tror du på det själv?

  Rasmus, välkommen till verkligheten. Det är inte pårökta hippies som sitter här och skriver, det är ett tvärsnitt av befolkningen. Tror du seriöst att det bara är "hippies" som röker? Newsflash, cannabis brukas i samtliga klasser och åldersgrupper i detta land.

  Intressant också att de som röker blir kallad för pundare, det är inte amfetamin vi pratar om utan cannabis. En helt annan sak.

  Konstigt att det ska vara så svårt att öppna ögonen och ta in ny information. Ni som säger att forskare och vetenskapsmän har sagt att det är farligt har nog lyssnat lite för mycket på propagandan från 80- och 90-talet. Ju fler nya forskarrön som kommer fram desto mer ser vi vad effekterna och bieffekterna från cannabis innebär. Det är skadligt ja, som all rökning, men tobak är lagligt fortfarande. Vi ska inte ens tala om alkohol som tynger ner vårt samhälle till extrema proportioner. Samt återigen, det finns inte ett enda dokumenterat dödsfall orsakat av cannabis. Kan inte bli mer tydligt än så.

  Notera att detta inlägg är helt fritt från svordomar och personangrepp, möjligtvis kan det ändå kännas som hårda ord att få höra det här av en välbetald och välutbildad familjefar. Det får ni ta, jag själv tål kritik, konstruktiv sådan.

  Må väl!


 • Det handlar inte om det.

  Det handlar inte om att cannabis kanske inte är så dödligt som många säger. Alkohol är en drog som är så pass ingrodd i samhället att det skulle va i princip omöjlig att illegalisera. Det vi inte ska göra är att införa en ny drog i vårt samhälle som kanske inte leder till direkt död, men jag kan lova er att t ex trafikolyckorna skulle öka då många tror att det är ok att köra bil på rökt. Cannabis påverkar omdömet, dessutom KAN det leda till en psykos flera år efter att du slutat röka på eftersom THC sätter sig i fettet i hjärncellerna. Det är inte bra att föra in fler droger i samhället och där har ni det ända bra argumentet emot legalisering, men det är ett jävligt bra ett...


 • ...

  Såg nu att Vänster hade postat en exakt likadan kommentar...:P


 • Men...

  "Samt återigen, det finns inte ett enda dokumenterat dödsfall orsakat av cannabis"
  Pff, kanske inte direkta dödsfall. Men som du säger påverkar det omdömet och kör du bil på rökt så går det nog värre. Lyssna på vad Vänster skriver istället och kom med ett bra argument emot det.


 • Löjligt

  Underbart att svensk polis satsar så otroligt mycket på något så ofarligt. Patetiskt när folk ska rabbla upp nackdelar om cannabis men bara står och stammar, gör lite egen research och bestäm dig sen vad du tycker.


 • Farligt?

  I Holland är det tillåtet att röka på. Det finns speciella cafér för detta ändamål. Och vi i Sverige som älskar EU så mycket! Farligare i Sverige än i Holland?


 • Psykosmyten

  Latenta psykoser kan utlösas av allt möjligt. Cannabispsykos är den opåläste,s argument. Alkoholiserade idioter, satan vad aggressiva ni är medans alla som är för cannabis argumenterar och håller en mogen nivå


 • klart det INTE ska legaliseras...

  vill iaf inte att mina barn ska röka på när de blir stora... men, men - ska ni röka på så åk till Jamaica förslagsvis - så får ni lite sol och värme på samma gång ;-)
  men dra inte hem skiten hit...
  Kan ni inte röka vanliga cigg istället? det är ju tillåtet fr 18 år iaf.


 • Sorgligt

  Till alla trångsynta, fördomsfulla alkoholfavoriserare: Jag kommer definitivt röka en feting med min grabb när han är 17-18, om han vill prova. Cannabis är en drog och droger ska man respektera, men får jag välja så sitter jag hellre hemma en fredag med grabben och röker istället för att han går ut och super. Johan: Det är väl olagligt att köra bil när du är full? Alkohol är lagligt ändå? Dessutom visar undersökningar att det är "bättre", dvs mindre riskfyllt, att köra bil pårökt jämfört med full.
  Frågan är väl vad cannabisrökarna har gjort för fruktansvärda saker som gör att folk verkar ha så mycket agg mot oss. Jag har aldrig associerat cannabis med våld över huvud taget. Det är inte speciellt dyrt jämfört med tyngre droger så man behöver knappast vara kriminell för att ha råd. Man blir lugn som en filbunke. Därimot läser man varje måndag om helgens stökigheter i stan där ungdomar stojar omkring och slåss och våldtar. Men det är ju mycket trevligare enligt många här. Sorligt.


 • Hycklare

  Ja staten hycklar. De legaliserar en mycket beroendeframkallande drog (Alkohol) men förbjuder en annan. Engelska och Amerikanska forskare släppte en stor studie man gjort på 5000 människor där man jämfört effekterna av alkohol kontra cannabis. Föga förvånande kostar alkoholen mer än 400 ggr mer för samhället än cannabis. Den största kostnaden där var sjukvården med alkoholrelaterade skador. (leverskador, misshandlar, familjeterapi, osv) Medan man med cannabisen inte hittade några samhällskostnader förutom lungcancer. (som man även får av vanliga cigg) Så ur ett samhällsperspektiv är cannabis absolut att föredra. Och för er som påtalar att Agunnaryd inte ligger i växjö, fantastiskt!!! Ni tror inte odlingen i Agunnaryd skulle förse Växjö med cannabis eller? Det är ju självklart det andra inlägg menar. Jag förespråkar inte droganvändningen i sig. Men sen kan man ju undra vilken drog som är värst, alkohol är ju den utan tvekan mest förödande drogen. Så till alla er som njuter av en jolle i goda vänners sällskap, do it :D Själv har jag testat och det är som ni säger, man känner ju inte för att gå ut och misshandla någon. Nej en film eller soft musik och du har en helkväll. Legalize


 • Ni som försvarar Cannabis...

  Man läser om stora beslag och smuggling nästintill varje dag och polisen står handfallen. Det är allmänt känt att Cannabis är inkörsporten till ännu tyngre droger. Snälla ungdomar, håll er borta från knarket, håll er till alkohol som är beprövat och som det finns forskning.


 • GUNDE

  Detta är precis det jag menar, jag blir så förbannad på folks okunskap. Det FINNS forskning på cannabis. Och den största myten av alla, att cannabis är "allmänt" känd som inkörsport till tyngre droger!!?? Det är sånt skitsnack, då skulle vi ha +100.000 tunga narkomaner i Sverige, vilket vi INTE har. Så innan man ger sig in i en diskussion kan man väl ändå hålla en normalbegåvning i ämnet man försöker diskutera. Du gör bara bort dig Gunde.


 • Cannabis...

  Självklart finns det människor som kan hantera cannabis utan att gå vidare till andra droger. Men allvarligt talat så är inte cannabis särskilt bra i längden heller.

  Med cannabisen söker man lugnet och kreativiteten men i längden skapar det rastlöshet, koncentrationssvårigheter och oskärpa.

  Tänk.


 • Petter

  Okej, fair. Men att påstå att cannabis är mer samhällsförödande än alkohol är totalt felaktigt och tyder på stor okunskap. "Självklart finns det människor som kan hantera cannabis utan att gå vidare till andra droger"?? 99% av de som testat eller röker cannabis på heltid håller sig till, ja just det cannabis. Inget här i världen är utan risk, men ska man välja är det lätt.


 • Ett föredöme

  Jag tycker att sverige skulle ta Nederländerna som ett föredöme. Där har dom coffechops. Man kan gå in o ta en fika,men också beställa en joint över disk,och det kostar inte mycket heller. Staten tjänar en slant + att dom som vill röka kan göra det under kontrollerade former.

  Varför kan inte svenska politiker och lagstiftare fatta det,att det "går inte" att ta bort cannabisen från samhället och från dom svenska som gärna vill ta en joint någon gång. Vanliga hederliga människor som har jobb,familj,hus & hem. Men här i sverige ska vi låsa in "samtliga" pga en joint...som samtidigt förstör för dennes familj,ekonomi och för barnen. Ett synnerligen trångsynt tänkande utav våra politiker idag.

  Retar mig också på att industrihampan fortfarande är kriminaliserad för "privatpersonen"...som kanske råkar få någon planta under fågelbordet efter vinterns frömatning av våra vinterfåglar. Men det går bra att för bönder sätta hela åkrar utav denna industrihampa...som det inte ens går att röka sig berusad av. Jag vet att det "går inte" att göra det,har provat under min ungdoms dagar...och jag vart inte berusad alls av fågelhampan.


 • Hyckleri

  Sveriges politiker är hycklare utav stora proportioner...LEGALISERA cannabisen. Lägg tid & pengar på dom stora brttslingarna istället; som pedofiler,tung narkotika o andra grova brottslingar. Inte hålla på o bråka om en joint heller....suck!huvudnyheter just nu

TV: Se reprisen av Helsingborgs
4-2-seger mot Öster

Sport [Uppdaterad i dag 16:31]

Helsingborg vann träningsmatchen mot Öster med 4-2 inför 1.500 åskådare i Växjö Tipshall. Robin Simovic 2, Jordan Larsson och Emmanuel Boateng gjorde HIF:s mål medan Alexander Henningsson och Freddy Söderberg nästade för Öster. Senare i kväll kommer du att kunna se en repris av hela matchen om du köper en kod för 29 kronor. Klicka dig fram via rutan nedan.TV: Det susade i Tipshallen

Växjö [Uppdaterad i går 13:28]

Under lördagen susade det i luften i Tipshallen. Växjö RC ordnade fri flygning för modellflyg av olika slag. Det är mest män och pojkar som ägnar sig åt sporten. En av de få tjejerna som deltog i Tipshallen var Julia Sjögren från Diö.

 


TV: Smäll invigde sporthallen

Sport [Uppdaterad i går 11:47]

Med fanfar och fyrverkeri invigdes Braås sporthall under lördagsförmiddagen.

 


Misstänkt mordbrand på LSS-boende

Växjö [Uppdaterad i går 09:26]


Läs mer


Tumult utanför Grace

Växjö [Uppdaterad i går 09:26]


Läs mer


Smålandsposten Nära 23/1

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-23]

Senaste nyheterna från Kronobergs län.

 Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.