Annons

Krysset kan avgöra valet

Personkrysset på valsedeln kan få avgörande betydelse för vilka kandidater som tar plats i riksdag, region och kommunfullmäktige. Kandidater som fått mer än fem procent kryss går före namnen på listan.
Kronoberg • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 30 augusti 2018

I samband med förra valet 2014 sänktes tröskeln för att bli personvald. Det krävs numera fem procent av partiets röster i den aktuella valkretsen, istället för tidigare åtta procent. Tanken är att ge väljarna större makt över vilka kandidater som blir valda.

– Den klassiska frågan är om det spelar någon roll om jag kryssar för förstanamnet på partiets lista. Svaret är ja, det har det. Om man inte kryssar så blir förstanamnet aktuellt först när de som fått mer än fem procents personröster fått sin plats, säger Maria Nordström, handläggare på Valmyndigheten.

Annons

Vid förra valet kryssade många förstanamnet på listan. Moderaternas dåvarande toppnamn till riksdagen Johan Hultberg blev inkryssad, liksom centerns Eskil Erlandsson och socialdemokraternas Tomas Eneroth.

Det hela går till så att man först ser vilka kandidater som fått mer än fem procent av rösterna. I region- och kommunval måste man dessutom komma upp i ett visst antal kryss. För regionen är gränsen 100 röster, för kommunerna 50. Når man inte dit spelar procenttalet ingen roll.

I förra valet fick exempelvis Miljöpartiets kandidat Michael Öberg över fem procent av partiets röster i västra valkretsen till regionvalet. Men han fick endast 97 kryss, vilket inte räckte för att bli personvald.

Innan personvalet infördes 1998 avgjorde partierna helt och hållet ordningsföljden på kandidaterna. Väljaren hade möjlighet att stryka namn på listan, men det hade i praktiken ingen betydelse.

Att minska partiernas makt var inte helt okontroversiellt på 1990-talet, vissa talade för starkare inslag av personval medan andra inte ville ha någon förändring alls. Den nuvarande utformningen är en kompromiss. Partiernas kandidatlista och föranmälda kandidater är grunden, men väljaren har möjlighet att lyfta fram en kandidat.

Det har funnits förväntningar på att hälften av väljarkåren skulle utnyttja möjligheten att personrösta. Man har trott att det ska öka engagemanget hos både väljare och kandidater. Och kanske till och med öka valdeltagandet. Men i senaste valet var det knappt en fjärdedel, 25 procent, som satte ett kryss.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons